Nieuwe documentaire onthult: ‘Prinses Diana wilde niet scheiden van Charles’

0

Ook 23 jaar na de dood van prinses Diana komen er nog niet eerder vertelde verhalen over de onfortuinlijke prinses naar buiten. zo wordt in de documentaire ‘Princess Diana: In Her Own Words’. door onder meer Jennie Bond (69), voormalig royaltywatcher voor de BBC, en Patrick Jephson, Diana’s ex-privé-secretaris, gesteld dat zij nooit had willen scheiden van prins Charles.

Bond en Jephson vertellen in de documentaire over de scheiding van Diana, in 1996. Het koppel was toen al vier jaar uit elkaar. Jaren waarin ze wel beiden hun koninklijke taken uitvoerden. Diana’s interview in 1995 aan het BBC-programma ‘Panorama’ over de affaire van haar echtgenoot Charles met Camilla, betekende echter een ommekeer.  Patrick Jephson, Diana’s ex-privé-secretaris, hoorde als een van de eersten van het interview, vertelt hij in ‘Princess Diana: In Her Own Words’. “Ze besefte dat ze te ver gegaan was en dat het haar geen goed zou doen. Het was schrijnend, het was pijnlijk en voor mij straalde het een sterk gevoel van verlies uit. Na ‘Panorama’ was er geen weg meer terug. Mijn bezwaar was niet dat ze het had gedaan, maar het was haar boodschap. Het ‘arme ik’-verhaal. Dat was fout. Ik vond het een kans om haar kracht te tonen, te laten zien wat een enorm warm persoon ze was. Ik vond dat ik ontslag moest nemen.”


Maar ook na het geruchtmakende interview bleef prinses Diana hopen dat het niet tot een scheiding zou komen vertelde ze aan royaltywatcher Jennie Bond. “Diana was behoorlijk onrustig over de scheiding, ze wilde het niet. Ze zei letterlijk tegen me: ‘Het is niet iets dat ik wil.’ Ik denk dat ze het idee had dat ze samen verder konden gaan: uit elkaar, maar nog steeds als partners en ouders van de twee jongens. Ik denk dat ze echt probeerde om dat te laten slagen.”

Maar het de Britse koningin Elizabeth die er klaar mee was en het paar dwong om toch te scheiden. Die scheiding werd officieel in augustus 1996. “Diana vond de dag van de scheiding extreem moeilijk”, herinnert Bond zich in de docu “Ze ging wel weg en werd in het openbaar gezien, terwijl ze van binnen enorm gekwetst was. Ze vertelde me dat het een extreem moeilijke dag was geweest, en ze ging naar huis en barstte in tranen uit.”


Volgens royaltywatcher Bond stonden zij en Diana op vertrouwelijke voet. “Ik heb haar een brief geschreven. Ik heb gezegd: ‘Ik weet niet wat ik moet geloven wanneer ik al die berichten in de krant lees, ik weet niet of het waar is of niet. Kunnen we elkaar niet gewoon als twee vrouwen ontmoeten bij een kop koffie? Als twee mama’s?’” Die aanpak werkte duidelijk, want Bond werd regelmatig op het paleis uitgenodigd. Daar vertelde Diana “ongelooflijk persoonlijke dingen”, maar helaas altijd off the record. “Ze zei altijd: ‘Jennie, dit is alleen tussen jou en mij, het blijft tussen deze vier muren.’”

Bond zegt in de documentaire ook dat Diana vreesde na haar scheiding nooit meer een man te vinden. “Ik zei tegen haar: ‘Diana, de mannen gaan voor je in de rij staan.’ En ze antwoordde: ‘Nee! Nee! Wie zou me willen met mijn verleden?’”

In 1995 vond Diana voor even nieuw geluk bij met de Pakistaanse hartchirurg Hasnat Khan. Een relatie die spaak liep op hun achtergronden. “Ze wisten allebei dat het niet zou werken”, zegt royaltywatcher Emma Forbes. “Ze kon niet in Pakistan gaan wonen. Ze kon niet de vrouw van de chirurg zijn en tegelijkertijd ook een moeder voor Harry en William zijn en aan haar publieke verplichtingen voldoen. Het kon helaas gewoon niet.”

Diana overleed op 31 augustus 1997 om 04.00 uur in het Hôpital de la Salpêtrière in Parijs. Omstreeks 00.22 uur die dag was zij als passagiere betrokken bij een auto-ongeluk in de Pont de l’Alma in Parijs, samen met haar nieuwe liefde Dodi Al-Fayed, de bestuurder van de auto Henri Paul en bodyguard Trevor Rees-Jones. Rees-Jones was de enige overlevende.