Niet alleen prinses AMALIA, maar ook zus ALEXIA en moeder MAXIMA bij psycholoog (koningin vindt praten met een professional ‘geen issue’)

0

(Beeld: Z.M. de Koning).

Dat prinses Amalia weleens met een ‘professional’ praat als ze dat nodig heeft, vertelde ze in het boek dat Claudia de Breij ter ere van haar achttiende verjaardag schreef, maar nu zegt moeder Máxima dat zij en dochter Alexia soms ook de behoefte hebben hun hart uit te storten bij een zieleknijper. Máxima vindt praten met een psycholoog dan ook ‘geen issue’.


Dat prinses Amalia weleens met een ‘professional’ praat als ze dat nodig heeft, vertelt ze al in het boek dat Claudia de Breij ter ere van haar achttiende verjaardag schreef. “Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten, en dan ben ik weer voor een maand klaar”, vertelde ze toen. Maar de prinses is niet de enige Oranje die weleens aanklopt bij een psycholoog.

Máxima vertelt in haar functie van erevoorzitter van de woensdag gelanceerde stichting Mind Us, dat haar middelste dochter, prinses Alexia, ook behoefte had aan gesprekken met een psycholoog. “Amalia en Alexia hebben allebei met mensen gesproken. Ik heb direct gezegd: het is heel fijn om met iemand te praten en zeg het maar, het is geen issue. We hebben allemaal momenten. Als we op die momenten hulp vinden, waarom niet? Dan moet je daar gebruik van maken.”

Op de vraag of de koningin zelf ook hulp krijgt van een psycholoog antwoordde ze: “Dat heb ik wel gedaan, absoluut.”

Dat Máxima zich inzet voor Mind Us heeft ook te maken met haar zusje Inés die vier jaar geleden uit het leven stapte. “Toen zij overleed, was ze 33 jaar. Dan word je overspoeld door heel veel gevoelens. Verdriet, verlies, machteloosheid”, aldus de koningin. “Dat het zover was gekomen en je haar niet hebt kunnen helpen. Maar we wisten niet goed hoe, het was moeilijk om erover te praten. Haar dood maakte heel veel gevoelens los. En steeds maar weer de vraag: hadden we méér kunnen doen? Ik merkte al snel dat ik niet alleen was. Ik hoorde van veel mensen dat ze hetzelfde hadden doorgemaakt met een familielid of een vriend of vriendin. Hoe kun je iemand met mentale problemen echt helpen? Veel mensen worstelen daarmee.”

Máxima vroeg later af of ze Inés misschien eerder hulp had kunnen bieden. “Maar we wisten het niet, niemand wist het. Omdat we er niet over praatten. Dat is juist wat ik wil voorkomen.”

Het overlijden van Inés was voor Máxima ‘het startpunt van een zoektocht’, wat mede resulteerde in de oprichting van de stichting en het helpen van jongeren. “Want driekwart van alle psychische problemen begint voor het 25ste levensjaar”, vertelde de koningin.