Niet alleen Mattijs van Nieuwkerk was een ‘studiobeul’. Ook Robert ten Brink zaagde jonge collega’s tot de enkels af om te laten zien wie de baas was.
Het Volkskrant-artikel over het wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk heeft Panoarama-columnnist Henk Strootman niet verrast. Strootman, jarenlang actief in de televisiewereld bij Peter R. de Vries misdaadverslaggever schrijft deze week in zijn column in het mannenblad: “Een collega met wie ik bij Endemol heb gewerkt zag ooit hoe Robert ‘Dr. Love’ ten Brink ten overstaan van een redactieteam een jonge collega tot de enkels afzaagde. Hij stelde de jonge vrouw op de proef door, quasi serieus en met de hand bedachtzaam onder de kin, allerlei onzinnige vragen te stellen over een interviewkandidaat. “Kun je me vertellen waar de opa van deze vrouw is geboren, heb je dat uitgezocht?” Vragen, louter bedoeld om de redactrice in het nauw te brengen. En om te laten zien wie er de baas is.”
Volgens Strootman kon het ook op de redactie van Peter R. de Vries Misdaadverslaggever hard aan toe gaan, maar baas Peter R. bleef volgens Strootman altijd fair. “De Vries was veeleisend en verlangde dat ook van zijn team. Hij zag zijn programma als onderdeel van de ‘eredivisie’ in omroepland. En dat betekende: hard werken en volledige betrokkenheid. Maar daar stond ook wat tegenover. De Vries ging voor zijn medewerkers door het vuur, desnoods tot op directieniveau.”
“Natuurlijk kon ook hij uit zijn slof schieten en niet zo zuinig ook. Iedereen kon fouten maken, maar als deze werden veroorzaakt door luiheid, gemakzucht of slordigheid had je aan hem een verkeerde. Wat hem echter onderscheidde van Van Nieuwkerk en andere bullebakken was dat hij ‘respectvol boos’ werd. Nooit op de man, nooit vernederend, nooit onder de gordel. En als iemand eens op zijn flikker kreeg, hoorde je de collega in kwestie later vaak verzuchten: “Het was even balen, maar hij had verdomme wel weer gelijk.”