Niemand mag weten waar rapper/activist AKWASI woont: ‘Voel me niet veilig in eigen huis’

0

Rapper en activist Akwasi voelt zich niet meer veilig in zijn eigen, nieuwe, huis nu een glazenwasser,  betrokken bij de oplevering van zijn half miljoen kostende koophuis in Diemen foto’s van het pand heeft gepubliceerd in de Facebookgroep Glazenwassers United. De boze rapper/activist: “Dit mag niet en dit hoort niet… mijn rechten zijn fundamenteel geschonden.”

De glazenwasser publiceerde de foto’s plus de tekst “Meneertje Akwasi heeft het zo slecht in Nederland, jullie zouden medelijden moeten hebben met hem, maar wel een huisje van 500.000 euro kopen die ik vandaag moet opleveren, dus meer respect graag” in de groep.


Akwasi mag dan een pandje van een half miljoen in Diemen hebben gekocht, hij zou liever in een huis aan een Amsterdamse gracht wonen zo zei hij recent in een filmpje op Twitter. ‘Ik heb wel vaker, of langer gehoord dat een aantal panden zijn gebouwd over de ruggen van slaven,’ vertelt hij aan een groepje mensen om hem heen. ‘En dat er ook nog geen reparaties zijn geweest, dus dat de oude slaveneigenaren geld hebben gekregen vanaf 1863 en de slaven helemaal niets, dan denk ik: ik, of jij, of jij… zou op een gegeven moment wel een huis moeten claimen. Ik ga daar wel voor, ik moet straks op de Herengracht gaan wonen hoor. Ik moet daar straks echt gaan wonen. En om te laten zien: niet 1863, maar 1988, om te laten zien: dit ben ik.’

Het nu weer opgedoken filmpje zou in 2015 gemaakt voor radiostation FunX. In een ander filmpje praat Akwasi over zijn eigen voorouders en zegt dat hij van de Ashanti afstamt, ‘aristocratische Ghanezen’.

‘En blijkt dus dat ik een nazaat ben van zwarte slavenhandelaren. Want ik ben een Ashanti-Ghanees en de Ashanti-Ghanezen werkten heel nauw met de Nederlanders samen. En die verkochten Ghanezen uit het Noorden. Maar die wisten niet dat die verhandeld zouden worden als goederen. Als slaven. Dus daar hebben ze tot op de dag van vandaag heel veel spijt van.’ Hij wil niet aan de bewering dat zijn voorouders ook daders zijn. ‘Ja en nee, ergens wel, maar ergens ook niet. Het is niet bewezen, je kan de vinger niet op de zere plek leggen. Maar het wordt gezegd.’