Na verzoek Arjen Lubach: YouTube verwijdert filmpjes complotgekkie Lange Frans

0

Het YouTube-account van Lange Frans is verwijderd ’wegens herhaalde of ernstige schendingen van onze communityrichtlijnen’. Lange Frans, een verklaard complotgekkie als het om het coronavirus gaat, was afgelopen zondagavond lijdend voorwerp in de tv-show van Arjen Lubach. Die vroeg You Tube actie te ondernemen tegen de filmpjes van de rapper.

“Mijn hele YouTube account is verwijderd door YouTube. Ook al mijn eigen muziek op mijn kanaal. Ik vind dit echt heel jammer en ik ga nu huilen”, schrijft Lange Frans, die zich ook meteen richt tot Arjen Lubach. “Arjen Lubach bedankt! En misschien dat jij met je goede contacten bij YouTube in ieder geval kan vragen of m’n muziek terug mag…”


Lubach besteedde zondag in zijn programma Zondag met Lubach een item aan de ’fabeltjesfuik’ over het verspreiden van nepnieuws en complottheorieën. Lubach noemde Lange Frans in zijn show een ‘complotdenker’ omdat die gelooft dat de elite en politici een satanisch pedofielennetwerk onderhouden. In de show liet hij twee filmpjes van de rapper zien.

Lubach riep YouTube op om actie te ondernemen, maar het hele account verwijderen gaat te ver, vindt de presentator nu. Hij schiet de rapper dan ook te hulp. “Hee @YouTube zet die muziek terug”, aldus Lubach, die al jaren bij het onderwerp nepnieuws benadrukt dat censuur geen goede remedie is. “Weer het bewijs.”


Lange Frans is zo’n beetje het gezicht van de complottheorie QAnon, waarvan aanhangers denken dat de elite uit is op een wereldregering en zich schuldig maakt aan misbruik van kinderen.

Afgelopen augustus, in  een podcast, sprak Lange Frans met Janet Ossebaard, bekend van haar massaal bekeken en gelezen corona-complotten, het over samenzweringen en een aanslag op Rutte. Ze praten over de premier als ’een van de mensen die we gaan zien vallen’. “Gaat er hulp komen? Of is er een Nederlandse militie die nu in de bossen aan het trainen is om met een of andere rare actie het Torentje plat te leggen? Welke kant gaat dit op?”, vraagt Lange Frans zich af . “Wij kunnen dit niet alleen”, reageert Ossebaard daarop. ,,Wat moeten we doen? Die man doodschieten? Ik ga het niet doen, ik wil graag mijn karma schoonhouden.”

De rapper geeft aan goed te kunnen schieten, maar hij wil voor het behoud van zijn nachtrust niet overgaan tot een dergelijke daad. Ossebaard knikt daarop instemmend. “Ja, precies, precies. En je wil niet dat je kinderen jou moeten opzoeken in een gevangenis, dat wil je niet, dus we houden dit clean. Dat betekent wel dat we hulp nodig hebben.”