Na val thuis: Mary ’Sis’ van Rossem (77) overleden

0

(Beeld: NTR)

Mary ‘Sis’ van Rossem, de zus van Maarten van Rossem, is 4 mei op 77-jarige leeftijd overleden. Mary, die Sis genoemd werd, overleed twee dagen nadat ze na een val in haar woning in een Utrechts ziekenhuis werd opgenomen.


Sis Van Rossem werd bekend door het tv-programma Hier zijn de Van Rossems waarin zij samen met haar broers Vincent en Maarten, de bekende historicus, elke week het culturele erfgoed van een verschillende stad besprak. De bijnaam Sis kreeg Mary van haar broer Maarten en is een afkorting van het Engelse woord ‘sister’.

De hoofdrol in de serie Hier zijn de Van Rossems was, de bekendheid van Maarten ten spijt, weggelegd voor Sis. Haar deskundigheid op het gebied van kunstgeschiedenis imponeerde en de manier waarop ze haar broers, als het nodig was, op hun plek zette, wekte herkenning en bewondering.


Toch konden deze televisieoptredens haar gestolen worden, zo vertelde Sis jaren later: ‘Ik geef er geen kwartje voor.’ Veel liever schreef ze. ‘Schrijven heeft mijn diepe liefde. Ik heb mijn hele leven geschreven, als klein kind al. Sinds mijn 25ste schrijf ik elke avond de dag van mij af. Zo kan ik de dag afbouwen en rustig naar bed.’

Sis, die nooit een blad voor de mond nam, was ook nauw betrokken bij het magazine van haar broer, Maarten!. Ze schreef columns over kunst en alledaagse belevenissen. Een groot deel van haar leven was Van Rossem werkzaam in het onderwijs, zowel op middelbare scholen als op de Hogeschool Utrecht.

In overleg met de familie wordt het restant van het lopende seizoen, drie afleveringen, van Hier zijn de Van Rossems alsnog uitgezonden. Het gaat om de afleveringen Amsterdam, Deventer en Lelystad, die de komende zaterdagen te zien zullen zijn op NPO 2. Drie weken geleden is de eerste aflevering opgenomen van wat de negende reeks had moeten worden: Zierikzee. Als eerbetoon aan Sis zal deze extra aflevering aansluitend aan de lopende reeks worden uitgezonden.