Na ophef over vakantie koning- Jan Slagter vindt ons ‘zielig volkje’ en buitenlandse media verbijsterd

0

Jan Slagter vindt Nederlanders zielig volkje na de ophef over de vakantiereis naar de Griekse zon van koning Willem-Alexander en zijn gezin. De Omroep Max-baas: noemt Nederlanders die kritiek uiten koninklijke familie een ‘zielig volkje’. Buitenlandse media zijn verbijsterd over de koninklijke vakantie.

Jan Slagtermeent dat jaloezie de drijfveer is van Nederlanders die ageren tegen de herfstvakantie van het koninklijk gezin. Slagter zegt dat voor het Griekse vasteland sprake van een ‘geel gebied’, waar je zonder quarantaine verplichtingen van en naartoe kunt reizen.


Slagter vindt de terugkeer van de familie ‘uiteindelijk een verstandig besluit om iedereen die zo kleingeestig is de mond te snoeren’.

Op Twitter krijgt Slagter niet veel bijval. “Dit noemen we nou een ongelooflijk domme reactie Jan”, schrijft Joke Pluijgers. een andere reageerder: ,”Doe toch niet zo naïef! Heel het land wordt dringend geadviseerd om niet te reizen naar het buitenland. Het gaat om de voorbeeldfunctie. Welk beeld draag je over?” Weer een ander: ,”Ik wil ook naar concerten, ik wil ook op vakantie. Maar ik doe het niet.”


De Griekenlandvakantie van de Oranjes tijdens de gedeeltelijke lockdown leidt overigens ook tot verbazing in internationale media. Zo schrijft het Britse persbureau Reuters  dat het koningspaar weliswaar geen coronaregels overtrad, omdat voor de regio rond het vakantiehuis alleen een geel reisadvies geldt, maar dat het kabinet wel had geadviseerd om reizen te beperken. Het persbureau verwijst ook naar de vorige Griekenlandreis van Willem-Alexander en Máxima, toen ze voor een foto de afstandsregel schonden.

De Duitse krant Bild opent haar verhaal met de zin “Dit is nog nooit voorgekomen…” de coronasituatie in Nederland op een rij: dat de eerste IC-patiënten waarschijnlijk vandaag weer naar Duitsland komen, dat premier Rutte wil dat sociale contacten beperkt worden en dat de horeca moest sluiten. “En dan vliegt de koning naar Griekenland?”, schrijft de krant.

De Duitse nieuwssite Focus spreekt over de “storm van verontwaardiging” die over de vakantie is ontstaan. Ook onder meer Al Arabiya en Sky News berichten online, zo weet de NOS, over de kritiek van Kamerleden en anderen op de reis.