Na horror hartstilstand op het veld: ‘Eriksen meldt zich in groepsapp Inter en wil snel terugkeren’

0

Christian Eriksen, oud-speler van o.a. Ajax, heeft zich enkele uren na zijn hartstilstand tijdens de EK-wedstrijd tussen de Denen en Finnen gemeld in de groepsapp van zijn club Internazionale. Volgens Giuseppe Marotta, de baas van de Italiaanse topclub, maakt de 29-jarige Deen het goed. “Het gaat veel beter met hem. Hij heeft de ploeg gerustgesteld en zei dat hij snel zal terugkeren”, aldus Giuseppe Marotta voor de camera van Sky Sport.

De wedstrijd in groep B tussen Denemarken en Finland lag zaterdagavond een uur en drie kwartier stil toen Christian Eriksen plotseling in elkaar zakte nadat hij de bal kreeg na een inworp. Hij viel voorover in het gras, zonder dat daar aanleiding voor was. Het spel werd direct stilgelegd en spelers gebaarden dat de verzorgers zo snel mogelijk het veld in moesten komen. Al snel kregen de verzorgers versterking van medisch personeel. De Deense speler werd meer dan tien minuten op het veld gereanimeerd.


De spelers van Denemarken gingen om het medische personeel heen staan zodat de camera’s Eriksen niet in beeld konden nemen. Uit de gezichten van de spelers bleek de ernst van de situatie. Diverse ploeggenoten durfden niet te kijken. Toen hij op een brancard het veld werd afgedragen was weer bij bewustzijn zo bleek uit foto’s.

De wedstrijd werd uiteindelijk om 20.30 uur hervat nadat de Deense selectie vanuit de kleedkamer met Eriksen had gesproken. Die wilde dat er weer gespeeld zou worden.


De bondscoach van de Deense ploeg, Kasper Hjulmand, had tijdens de persconferentie na afloop van de door de Denen met 0-1 verloren wedstrijd tegen Finland, moeite om zijn tranen te bedwingen. “Het was een traumatische ervaring”, klonk het.

Eriksen mag dan zo snel mogelijk weer willen spelen of dat gebeurt is nog maar de vraag. Volgens professor Sanjay Sharma, hoogleraar sportcardiologie aan een Londense universiteit, zullen voetbalorganisaties “zeer streng” zijn om Eriksen opnieuw te laten spelen. Sharma, die bij Tottenham samenwerkte met Eriksen, benadrukt dat er iets vreselijk mis is gegaan. “Deze man had tot 2019 normale tests, dus hoe verklaar je deze hartstilstand?”

Het feit dat Eriksen snel weer bij kennis was na de reanimatie is volgens de cardioloog wel een goed teken. “Dat betekent dat zijn vooruitzichten goed zijn, maar Ik weet niet of hij ooit nog zal voetballen. Het klinkt misschien bot: maar Eriksen is voor een paar minuten gestorven. Gaan medische professionals het risico lopen om hem opnieuw te laten sterven? Het antwoord is nee.”

3 tot 5 sporters op 100.000 kunnen tijdens of vlak na het sporten een hartstilstand krijgen. Veel van dit soort hartstilstanden gebeuren bij spelers die eind de 20 zijn, zoals Eriksen. Misschien hebben zij tijdens hun carrière een aandoening gekregen, die geleidelijk aan erger is geworden.”