Na bakken kritiek – Zangeres Giovanna Ostiana bijna bezweken als talkshowhost Op1

0

Waarschijnlijk was Op1 presentatrice Giovanna Ostiana wel een vakantie toe. Nadat de zangeres uit het niets door haar EO tot talkshowhost werd gebombardeerd en samen met Tijs van de Brink wekelijks een avondje Op1 mocht presenteren was de kritiek niet van de lucht. ‘Dat jij op de dagelijkse talkshow ‘Op1’ naast topjournalist Tijs van den Brink zit, is dan ook een gotspe,’schreef columnist Jan Dijkgraaf. Giovanna schrok zo van de kritiek dat ze al haar social media verwijderen.

Zangeres Giovanna Ostiana werd hard aangepakt door de media nadat ze samen met EO-collega Thijs van der Brink een van de Op1-duo’s werd. Zo schreef columnist Jan Dijkgraaf afgelopen juni:


Beste Giovanca,

Ik was nooit héél erg principieel tegen een stukje positieve discriminatie.


Vond dat we mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt (kleurlingen, moslims, LHBT+’ers, gehandicapten, PVV’ers) best af en toe een kontje konden geven.

Alleen: je moet iemand die niet met een wapen kan omgaan geen politieagent maken.

Dat jij op de dagelijkse talkshow ‘Op1’ naast topjournalist Tijs van den Brink zit, is dan ook een gotspe.

Nadat de nieuwe NPO-talkshow Op1 en RTL’s concurrerende Jinek een maand bezig was hield peilingsite Peil.nl al een onderzoek naar de tevredenheid van de kijkers over de verschillende presentatoren. Giovanca Ostiana kwam er niet best vanaf. Haar talkshow-man Thijs eindigde samen met Sander Schimmelpenninck op de één na laatste plaats. Zij kregen rapportcijfer 6,5; Ostiana moest het doen met een belabberde 5,7. Het werk van Eva Jinek voor RTL wordt beoordeeld met een 7,3, waarmee ze de eerste plaats deelde met het succesvolste duo van Op1: Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel. Ook zij werden beoordeeld met een 7,3.

Giovanca Ostiana (43), nu op vakante, zegt in Story dat de afgelopen maanden, waarin ze debuteerde als présentatrice van Opl, behoorlijk heftig waren. ‘Je weet niet precies waar je aan begint. Het was heel intensief en ik heb het onderschat. Ik heb dan ook veel respect gekregen voor collega’s die dit vijf keer per week doen. Maar voor mij was de combinatie van een avond per week, mijn optredens als zangeres en het moederschap van Jesamy ontzettend druk. Zodra ik wist wie de gasten aan tafel waren, ging ik mij inlezen, liet ik me door de redactie voorlichten en had ik veel contact met mijn medepresentator Tijs van den Brink. Dat kon ik allemaal goed handelen.”Maar de kritiek kon Giovanca minder goed handelen.

“Het moeilijkste was de kritiek die er tijdens en na een uitzending kwam. Iedereen had ineens een mening over je. Mijn eerste impuls was om social media op te geven. Niets meer te plaatsen, niets meer te lezen. Maar Tijs zei dat ik dat niet hoefde te doen. Hij liet me een andere kant zien. Als hij kritiek op Twitter krijgt, beantwoordt hij diegene. Dat vind ik fantastisch.’ () ‘Ik weet nu dat het, wat iedereen ook zegt of op mij projecteert, aan mij is om het me niet zodanig te laten beïnvloeden dat mijn prestaties eronder lijden. Ik heb een olifantshuid moeten ontwikkelen. Dat had ik nooit nodig. Als ik hem ergens had kunnen kopen, had ik hem vooraf besteld. Want het was heftig. Maar Tijs heeft me laten inzien dat het prima is dat mensen zich uiten en dat je van jezelf moet uitgaan. Dan komt het allemaal goed.’ ■