Na anderhalf jaar ontkennen bekent Sandra H. (45) moord op Ichelle van de Velde (29)

0

Ichelle van de Velde

Moordverdachte Sandra H. (45) heeft na anderhalf jaar bekend dat zij verantwoordelijk is voor de dood van de 29-jarige Ichelle van de Velde uit Oostburg. Bijna een jaar geleden, tijdens de eerste inleidende zitting in de rechtbank, zei advocaat Pieter van de Kerkhof dat Sandra H. een ‘ontkennende verdachte is’, maar dat ze wel toegeeft een deel van Ichelle’s lichaam te hebben gedumpt. Sandra H. zei daarbij ‘in opdracht’ te hebben gehandeld.


Tijdens de vijfde, voorbereidende zitting in de Middelburgse rechtbank bleek vandaag, woensdag, dat Sandra H. afgelopen donderdag haar ‘bekennende verklaring’ bij de rechter-commissaris heeft afgelegd. H. zit al sinds 9 februari 2021 vorig jaar in de gevangenis, omdat het Openbaar Ministerie haar – als enige – verdenkt van moord op Ichelle. Het OM denkt dat Sandra Ichelle in december 2020 voor het laatst in leven heeft gezien en ook verantwoordelijk is voor het laten verdwijnen van haar lichaam.

H. en Ichelle waren bekenden van elkaar. Beiden hadden een winkel in de Burgemeester Erasmusstraat in Oostburg, waar H. eigenaresse was van Het Spirituele Huisje Lotus en Ichelle twee panden verderop een naaiatelier had. Politie-onderzoek wees uit dat Ichelle en de partner van H. gevoelens voor elkaar hadden.


H. gaf eerder via haar advocaat toe dat ze gereedschap had gekocht, waarmee het lichaam van Ichelle in stukken is gezaagd, maar vertelde ook dat ze ‘erin geluisd’ was en dat ze ‘in opdracht gehandeld’ had. De zitting van vandaag werd bijgewoond door de ouders van Ichelle, die voorafgaand aan de zitting door de officier van justitie op de hoogte was gesteld van H’s bekennende verklaring. “Die sloeg in als een bom”, zei Ichelle’s moeder Miranda Sips tegen de PZC. “We hadden hier niet op gerekend, maar het was wel waarop we hadden gehoopt.”

Voor de inhoudelijke behandeling trekt de rechtbank zeker twee dagen uit. De rechter heeft Belgische Sandra verplicht om aanwezig te zijn als de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Volgens haar advocaat Pieter van de Kerkhof zal H. dan uitgebreid vertellen wat er precies is gebeurd.