Na 16 jaar begint ‘Mutti Merkel’ aan haar eigen leven: ‘Al die jaren deed mijn man Joachim de was’

0

Zestien jaar deed haar man Joachim de was en kreeg hij iedere vrijdag een boodschappenlijstje terwijl zijn Angela Merkel Duitsland leidde. Maar binnenkort is alles anders. De nu nog machtigste vrouw ter wereld is dan weer gewoon huisvrouw. Maar waarschijnlijk niet voor lang, want Merkel weet al hoe ze haar nieuwe leven gaat invullen. Zo droomt ze al jaren van een eigen talkshow.

Angela Merkel is de langstzittende regeringsleider van de Bondsrepubliek ooit, maar aan dat tijdperk van zestien jaar kwam 26 september bij de Bondsdagverkiezingen een einde. Sinds ze eind 1989 voor de politiek koos heeft Merkel eigenlijk geen normale werkdag meer gekend. Laat staan een privéleven. Het huishouden liet ze grotendeels over aan man Jochim. “Om eerlijk te zijn de was doet mijn man. En dat doet hij ’s avonds wanneer de stroom goedkoper is.” Op vrijdag kreeg Joachim ook een briefje van Angela om boodschappen te doen. Wat Angela wel deed als ze in Duitsland was en thuis sliep: het ontbijt voor haar man maken.


Haar toekomst zonder de politiek? “Sinds ik eind 1989 de politiek in ging, heb ik me nooit meer afgevraagd wat me daarbuiten interesseert. Wil ik schrijven, praten, wandelen, thuis zijn, de wereld in? Ik heb me voorgenomen om eerst niks te doen en af te wachten wat er komt, en dat vind ik heel fascinerend,” zei ze recent in Düsseldorf. Merkel gaat thuis in Berlijn, aan de Kupfergraben 6, eerst op adem komen in haar monumentaal pand met vier verdiepingen dat in de jaren 1830 werd gebouwd en waar ze de afgelopen zestien jaar bijna nooit was. Het pand ook waar alleen de naam van Angela’s echtgenoot Joachim Sauer naast de deurbel prijkt om fans en haters niet op ideeën te brengen.

Zelfs wanneer Merkel In het weekend een keer geen politieke verplichtingen had was ze niet vaak thuis in Berlijn te vinden, maar prefereerde ze het vakantiehuis op het platteland in de buurt van Templin, waar de bijna vertrekkende kanselier niet alleen opgroeide, maar waar ook veel vrienden en kennissen van het echtpaar wonen. Die vriendenkring bestaat overigens voornamelijk uit de wetenschappelijke collega’s van haar man.

Daar in Templin zal ze nu ze meer tijd heeft ook weer vaker in de keuken te vinden zijn, want de bijna ex-bondskanselier mag graag koken – “Ik pureer de aardappelen altijd zelf met een aardappelstamper en niet met een pureemachine’ – en een appeltaart bakken voor haar Joachim, zijn twee zoons uit zijn eerste huwelijk en de kleinkinderen. Het leven in de politieke arena maakte dat ze zelf nooit moeder werd. “Het is me niet gelukt. Mijn leven heeft zich anders ontwikkeld”, zei ze ooit in een interview.

Ook haar twee jaar jongere broer Marcus en de tien jaar jongere zus Irene komen regelmatig op het platteland op bezoek. Ze serveert haar naasten gevulde rollade, soms vis, maar vaak ook stamppot met ingrediënten uit eigen moestuin waar ze aardappelen en groenten poot, maar geen bloemkool omdat het ‘te veel verzorging nodig heeft en te veel slakken aantrekt’. Die moestuin bij het buitenhuis is er sinds Merkel in 2011 een bezoek bracht aan de Obama’s in het Witte Huis en Michelle haar haar moestuin liet zien.

Schoten zelfs de vakanties er de afgelopen zestien jaar vaak bij in in de toekomst zal het echtpaar weer hun oude vakantiegewoonten in ere herstellen. Dat betekent in de zomer wandelen in Zuid-Tirol en slapen in het viersterrenhotel op 1900 meter boven zeeniveau in Vinschgau. In de winter is langlaufen in het Zwitserse Engadin vaste prik en met Pasen trekken ze naar het Italiaanse eiland Ischia waar het echtpaar doorgaans incheckt bij het Hotel ‘Miramare in Sant ‘Angelo.

Waar nu nog bondkanselier Merkel in de nabije toekomst het meest van zal genieten is dat ze haar leven en haar privacy terug krijgt. De in Hamburg geboren maar in de regio Uckermark boven Berlijn in de toenmalige DDR, opgegroeide domineesdochter memoreerde twee weken geleden nog hoe moeilijk ze het soms had met het gebrek aan privacy. Hoe afschuwelijk ze het vond om in de spotlights te staan na de dood van haar moeder (90), twee jaar geleden. “Als mensen je dan telkens aankijken vanuit de gedachte: ‘is er iets van (verdriet) te zien?’ Dat vind ik lastig. Dan moet je je eigen ruimte bouwen.’’ In die ruimte liet ze, zo vertelde ze, niemand binnen die daar niet thuishoorde.

Of Merkel lang van haar zal genieten lijkt de vraag. Twee jaar geleden, op bezoek bij de universiteit van Leipzig zei ze al: “Alle universiteiten die mij een eredoctoraat hebben verleend, zullen sowieso nog van mij horen als ik geen bondskanselier meer ben.”’ En dan is er nog die oude droom van Angela Merkel ‘Om naast mijn functie als kanselier mijn eigen talkshow te hosten’. Een droom die nu zij vanaf volgende week geen kanselier meer is in de vervulling kan gaan.