Mr PIETER VAN VOLLENHOVEN:  been laten amputeren om van pijn af te zijn

0

Pieter van Vollenhoven (Beeld: RVD/Anko Stoffels)

Mr Pieter van Vollenhoven kon zich tijdens de recente zevende editie de Hollandse 100, het initiatief van prins Bernhard jr om geld op te halen voor onderzoek tegen lymfklierkanker noodgedwongen niet van zijn sportieve kant laten zien. Zijn ‘verlovingsenkel’ bezorgt hem zoveel pijn dat hij zelfs amputatie van zijn been heeft overwogen.


Prinses Margriet (schaatsen), Meester Pieter van Vollenhoven, Bernhard van Oranje (schaatsen en fietsen) & Annette van Oranje en hun kinderen Isabella (20), Samuel (18) en Benjamin (15), die fietsend hun steentje bijdroegen maakten van de zevende Hollandse 100 in en om Thialf in Heerenveen een sportief familie-uitje. Zo schaatste prinses Margriet met 80 jaar in totaal 10 kilometer met een sticker waarop stond #ikkenereenvan wat verwijst naar de diagnose die haar zoon Bernhard in 2013 te horen kreeg.

Het maakte initiatiefnemer Bernhard van Oranje, bij wie in 2013 lymfeklierkanker werd vastgesteld en die twee jaar later te horen kreeg dat hij genezen was, dan ook trots. “Ik zie overal gemotiveerde mensen, mensen die bijna allemaal iemand kennen met lymfeklierkanker, het zelf hebben gehad of er iemand aan hebben verloren. Dat schept een band met elkaar en dat voel je vandaag ook echt. Ook vind ik het natuurlijk fantastisch dat mijn familie erbij is. Want kanker heb je nooit alleen.’

Een familie die zich sportief net als Simon Keizer, Monique des Bouvrie en Jack Plooij van hun beste kant liet zien. Dat had Bernhards vader Pieter van Vollenhoven (83) ook graag gedaan, maar zijn inbreng beperkte zich noodgedwongen tot fotograferen. “Ik heb vroeger voor mijn verloving mijn enkel gebroken”, aldus Van Vollenhoven voor de camera van Shownieuws. “Ik heb van die enkel zoveel last tegenwoordig, dat is heel erg vervelend. Ook als ik mijn been amputeer, er is niks aan te doen.” Een amputatie die mr Pieter ook heeft overwogen. “Dat was ik van plan omdat die pijn zo hinderlijk is in die enkel. En dat is alleen maar meer geworden, daar kun je niks aan doen.”

Pieter brak die enkel tijdens de wintersportvakantie in 1964 aan de vooravond van zijn verloving met Margriet. Een dag nadat de verloving op 10 maart 1965 door koningin Juliana op de radio bekend gemaakt werd maakte het verliefde paar voor paleis Soestdijk een korte rondrit en droeg Pieter loopgips vanwege die gebroken enkel en liep hij bij de presentatie met een stok.

Dat hij 58 jaar later nog altijd veel pijn heeft aan zijn enkel lijkt alles te maken te hebben met de aankondiging van die verloving die veel sneller kwam dan gepland toen buitenlandse media en het Leidsch Dagblad lucht hadden gekregen van de romance tussen de prinses en de burgerjongen. ‘Daar zit inderdaad een kern van waarheid in. Ik had net mijn enkel gebroken tijdens het skiën en ik denk dat ze het gips te snel in loopgips hebben veranderd om de beweeglijkheid tijdens de verloving te kunnen bevorderen. Nu is mijn rechterenkel helaas fors versleten en dat gaat met veel pijn gepaard. Als je die enkel ziet op een foto, word je daar niet vrolijk van,’ zei Van Vollenhoven in 2017 daarover in De Volkskrant.

Pieter van Vollenhoven mag dan tegenwoordig veel plezier halen uit zijn hobby fotografie, ook daarbij speelt zijn ‘verlovingsenkel’ hem vaak parten. “Het is jammer dat lopen wat ik leuk vind, ook voor fotograferen, minder is geworden. Het kan maar het is pijnlijk.”