Moord PETER R. DE VRIES: ‘Volgens FBI kon RIDOUAN TAGHI met buitenwereld communiceren dankzij gevangenisbewaarder’

0

(Beeld: RTL/Tom Cornelissen)

De Amerikaanse FBI heeft de Nederlandse autoriteiten in december van 2020 gewaarschuwd dat Ridouan Taghi, de vermoedelijke opdrachtgever  tot de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, dankzij ‘een of meerdere gecompromitteerde gevangenisbewaarders’ ongezien kon communiceren met de buitenwereld. Taghi zat toen al in Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Volgens de FBI zijn Taghi ‘regelmatig middelen ter beschikking gesteld voor ongecontroleerde fysieke en/of elektronische communicatie met derden’.


Op basis van berichten die zijn verstuurd met cryptotelefoons van het Canadese bedrijf SKY Ecc is door de FBI, zo schrijft NRC vandaag,  vastgesteld dat Ridouan Taghi ook daadwerkelijk heeft gecommuniceerd met een belangrijke handlanger. In november 2020 heeft hij een boodschap doorgestuurd aan de Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale. Toen zat hij al in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Imperiale werd in augustus vorig jaar opgepakt.

De Nederlandse politie concludeerde eerder dat een neefje van Taghi, Jaouad F., had geprobeerd een telefoon de EBI in te krijgen via ‘omkoping, chantage of dreiging’ van bewakers. Het was geen reden om strenge maatregelen te nemen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren er aanwijzingen dat Taghi met de buitenwereld kon communiceren, maar bleef het daarbij. “Dit is onderzocht, maar harde bewijzen of en hoe dat heeft kunnen plaatsvinden heeft dat niet opgeleverd,” zegt een woordvoerder tegen NRC.


De rechtbank heeft de behandeling van de zaak over de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries heropend, nadat het OM nieuwe stukken aan het dossier had toegevoegd. Volgens verschillende media gaat het om een getuige die Taghi in verband brengt met de moord. Vandaag, maandag, is een nieuwe zitting.