Moeder van op 2-jarige leeftijd ontvoerde Insiya doet opnieuw beroep op koningin Máxima

0

(Beeld: Twitter Nadia Rasid)

Nadia Rashid, de moeder van het in 2016 door haar vader naar India ontvoerde 2-jarige meisje Insiya heeft opnieuw een beroep gedaan op koningin Máxima. In een brief en videoboodschap vraagt ze Máxima om aandacht voor het ontvoerde kind. De Indiase president Ram Nath Kovind komt volgende week voor een staatsbezoek naar Nederland.


De moeder van Insiya zocht in 2018 ook contact met Máxima. Ook toen nam ze een videoboodschap op en schreef ze een brief aan de koningin. Máxima liet toen, via de Rijksvoorlichtingsdienst, weten dat ze meeleefde met Rashid. Een jaar later, toen het koningspaar op staatsbezoek was in India, betuigden koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun medeleven aan de moeder. Zij zeiden toen haar situatie “hartverscheurend” te vinden.

Moeder Rashid doet de nieuwe oproep in het kader van een staatsbezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind aan Nederland volgende week. “Ik geloof dat uw steun en uw inzet Insiya terug kunnen brengen naar Nederland, naar huis”, zegt Nadia Rashid in de video, die ze op Twitter heeft geplaatst.


De toen 2-jarige Insiya, een Nederlands staatsburger, werd in Amsterdam in opdracht van haar vader ontvoerd en naar India overgebracht. De ontvoerders en de vader kregen eerder in Nederland celstraffen opgelegd. De vader van het kind werd vorig jaar bij verstek veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf.

De Hoge Raad vernietigd bepaalde in 2019 dat Insiya onmiddellijk moest terugkeren naar Nederland, maar de vader weigert categorisch het meisje over te dragen aan Nederland.