Moeder van in vuilcontainer gevonden baby na 7 jaar aangehouden

0

Het shirtje dat de baby droeg toen het werd gevonden

De Amsterdamse politie heeft afgelopen mei een 31-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden die ervan verdacht wordt in oktober 2014 haar pasgeboren baby in een ondergrondse container in Amsterdam-Slotermeer te hebben achtergelaten. Het meisje werd in de container aangetroffen nadat een getuige huilgeluiden had gehoord. De moeder staat binnenkort tijdens een pro formazitting voor de rechter op verdenking van poging kindermoord.


De vrouw werd medio april in Duitsland aangehouden nadat dactyloscopisch onderzoek had uitgewezen dat er een match was met een vingerspoor in een Duitse databank. Op 10 mei werd ze overgeleverd aan Nederland en sinds 12 mei zit ze in Nederland in voorlopige hechtenis. Op dinsdag 17 augustus staat de vrouw op verdenking van poging kindermoord tijdens een pro formazitting voor de rechter. De zaak zal dan nog niet inhoudelijk worden behandeld.

Op zondagochtend 26 oktober 2014 rond kwart over vier werd een baby van vermoedelijk een paar weken oud aangetroffen in een ondergrondse vuilcontainer aan de Fritz Conijnstraat in Amsterdam. Een getuige die huilgeluiden had gehoord uit de ondergrondse vuilcontainer had de politie gewaarschuwd die het meisje, met hulp van de brandweer, levend uit de container kon bevrijden.


Het zeer uitgebreide politieonderzoek waarbij ook de hulp van het publiek is ingeroepen heeft lange tijd niet tot de aanhouding van een verdachte geleid. De Amsterdamse politie is de moeder nu op het spoor gekomen dankzij een vingerafdruk die op de tas zat waarin de pasgeboren baby bijna zeven jaar geleden werd aangetroffen. Na een internationale check kwam er een recente hit met een spoor uit een Duitse databank naar voren.

Nader onderzoek wees uit dat de vrouw in de betreffende periode op een adres had verbleven in de buurt van de container waarin de pasgeboren baby werd aangetroffen. Na aanvullend DNA-onderzoek kon met zekerheid worden vastgesteld dat de vrouw de moeder is van het meisje dat in oktober 2014 in de container werd aangetroffen.

In verband met de privacy van de verdachte verstrekt het Openbaar Ministerie verder geen informatie over haar achtergrond. De aanhouding is mede in het belang van het inmiddels zes jaar oude meisje niet eerder naar buiten gebracht. Het meisje, dat inmiddels geadopteerd is, maakt het goed. Haar adoptieouders zijn op de hoogte gebracht van de aanhouding van de moeder.

Politie en OM verzoeken in verband met de privacy van het meisje én haar adoptieouders de media zeer dringend geen foto’s of video’s te publiceren met bijzonderheden van de baby die eerder gedurende het onderzoek in het kader van opsporingscommunicatie naar buiten zijn gebracht.