Moeder Maxima: ‘Amalia geniet van gap year en Alexia moet zelf haar was doen’

0

Prinses Amalia geniet van haar gap yaer en prinses Alexia moet even wennen dat ze op college in Wales zelf haar was moet doen. Moeder Maxima was nu eens voor een keer bijzonder openhartig over haar twee oudste dochters.

Op het eind de laatste dag van het staatsbezoek aan Noorwegen praatte ket koningspaar ook ontspannen over haar drie dochters. Zo vertelde koningin Maxima aan RTL Nieuws royaltyverslaggever Annemarie de Kunder over het tussenjaar van kroonprinses Amalia. “Ik kan verzekeren dat ze het heel fijn heeft. Ze heeft heel veel nieuwe mensen leren kennen en heeft heel veel geleerd. En dat is juist wat we willen, want ze wordt natuurlijk in december achttien en het is niet dat je dan opeens volwassen bent. Het is een heel proces en zo’n gap year helpt haar om dingen te zien die ze anders niet zou zien. Wij zijn heel trots op haar en hoe ze dat oppakt, heel onafhankelijk.”


Volgens vader Willem-Alexander is het ‘een beetje stage, een beetje hobby en aan zichzelf werken om volgend jaar nóg zelfverzekerder aan haar studie te kunnen beginnen.’

7 December, op haar achttiende verjaardag wordt Amalia ook lid van de Raad van State. Dat vindt ze ‘best spannend’ onthulde koning Willem-Alexander aan RTL. “Het is één van de formele aspecten van haar achttiende verjaardag, met een speech erbij – dat vindt ze natuurlijk heel spannend. Dat vond ik ook toen ik achttien werd dus ik kan heel goed begrijpen hoe het voelt en zal proberen haar daarbij zo goed mogelijk te begeleiden.”


Het koningspaar vertelde dat middelste dochter Alexia, die dit schooljaar begonnen is op het United World College of the Atlantic in Wales het daar ‘fantastisch’ vindt. het is het college waar Willem-Alexander een deel van zijn opleiding heeft gevolgd. Voor Alexia was in het begin even wennen volgens haar moeder: “Ze moest opeens de was zelf doen, koken en ook nog al het onderwijs in het Engels volgen; dus het bracht haar ook heel veel spanning in het begin. Maar met heel veel focus heeft ze het allemaal kunnen doen.”

LEES OOK: