Minister Fred Grapperhaus kijkt terug op zijn huwelijksdag: ‘Liesbeth heeft mij genomen als de toch wat grijs gedraaide plaat die ik al was’

0

Zijn huwelijk met Liesbeth Weijers afgelopen augustus leidde tot veel commotie omdat minister Ferdinand Grapperhaus zich als bruidegom op de trappen van het bordes van het stadhuis niet leek te storen aan de 1.5 coronamaatregel. Maar die commotie overheerste niet zijn geluk en zijn verbazing dat hij in zijn Liesbeth een nieuwe liefde vond die haar armen opende ‘voor de grijsgedraaide plaat die ik was’.

Trapte minister-president Mark Rutte zijn verkiezingscampagne in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 af in met het geven van een kijkje in zijn privéleven voor een miljoenenpubliek op tv in Linda’s Zomerweek, minister Grapperhaus die niet op een direct verkiesbare plaats op de CDA-kandidatenlijst staat, verkoos de nacht om zijn zielenroerselen te delen. Dat deed hij in het programma Miss Podcast vaan Mischa Block dat iedere werkdag tussen 01.00 en 02.00 uur op NPORadio1 te horen is. Dat er nog geen 100.000 luisteraars in de nacht zijn deerde Grapperhaus niet om zichzelf bloot te geven.


Zo bleek in de acht dat de minister van Veiligheid en Justitie niet alleen een wandelende muziekencyclopedie te zijn, hij vertelde ook over de troostende kracht van muziek in zijn leven en over de liefde die een grijs gedraaide plaats als hijzelf weer vond.

“Ik gun iedereen liefde. Dat klinkt en beetje evangelisch, maar het brengt heel vaak het beste in mensen boven. Ik heb niet over begeerte, niet over lust maar gewoon over liefde voor iemand anders. Liefde laat een heleboel goeie kanten van jezelf zien. Dat je boven jezelf uit kan stijgen. In voor en in tegenspoed zeggen we bij een huwelijk. For better and for worse. En dat betekent ook trouw. Als je met iemand trouwt betekent dat ook dat als het niet goed gaat, als het tegen zit, dat je toch daar doorheen gaat met die ander. Als mensen bij grote tegenslagen het toch waarmaken dat vind ik dat onvoorspelbaar moedig, maar ook een blijk van wat liefde doet. Dat liefde het allerbeste in boven brengt. Ben je op het moment van een crisis, laten we nu niet alleen romantisch doen, dan heb je helemaal niet dat gevoel. Maar je weet dat er toch iets is waarom je er doorheen moet. Dat leer je.”


Als Mischa Blok het door Burt Bacharach geschreven en door Herb Alpert gezongen ‘This Guy’s In Love With You’ uit 1968 draait blijkt dat een lied te zijn dat omarmd is door Grapperhaus en de vrouw met wie hij afgelopen augustus trouwde, de journaliste Liesbeth Weijers. Dat Grapperhaus na de dood van zijn vrouw Florentine, ze overleed in 2016 aan de gevolgen van maagkanker, opnieuw de liefde vond verbaast de minister nog altijd.

“Als je al zover in het leven bent. Je bent weer alleen en je leert iemand kennen dan kan je niet gaan zingen This is the first time in my life, maar dat nummer van Burt Bacharach doet je beseffen dat je toch weer verliefd op iemand kan worden. Ik heb dat lied gezongen voor mijn huidige vrouw. Ja, hoe zullen we dat nu eens zeggen? Die mij heeft genomen als de toch wat grijs gedraaide plaat die ik al was. Dat is natuurlijk ook zo met mijn, ik vind het altijd moeilijk om te zeggen, met mijn overleden eerste vrouw. We hebben samen een heel leven opgebouwd. Zij heeft mij in veel opzichten geboetseerd. Ik misschien haar op sommige punten ook. Dus als je zo eind vijftig bent, je bent alleen en je komt iemand tegen dan ben je die grijsgedraaide plaat. Dat geweldige nummer van Burt Bacharach heeft iets weemoedigs, iets relaxed.

Wat er ook om ons heen gebeurt Take me fot what I am. En dat is wat liefde is. Ik had gedacht na de dood van mijn vrouw dan ga je nu een jaar of vijf wel of niet de beest uithangen of weet ik veel wat. Ik was enorm verbaasd dat ik de liefde vond. Ook omdat het iemand was die ik van vroeger wel kende uit onze studententijd. Mijn vrouw Liesbeth, ze is twee jaar ouder dan ik, zag me in die studententijd als een jongetje die alleen maar druk wilde doen. Ik ben door onze liefde erg blij. Ik moet zeggen dat ik het leven nu niet had aangekund als ik dat in mijn eentje had moeten doen.”

Het nummer ‘This guy’s is in love with you’ speelde ook nog een prominente rol bij de huwelijksaanzoek van Grapperhaus. Hij zong zich letterlijk naar zijn aanzoek toen. Het huwelijk zelf zorgde voor de nodige commotie toen dit weekblad foto’s publiceerde waaruit bleek dat de bruiloftsgasten op de trappen van het stadhuis in Bloemendaal, vanwege de geldende coronamaatregelen, te dicht opeen stonden. Grapperhaus in de nacht: “Het huwelijk zelf was aanzienlijk soberder dan wij hadden gezegd. We dachten eerst we gaan een groot feest geven met 100 tot 150 mensen, maar goed toen kwam corona en hebben we dat heel klein gedaan. Daar zijn dingen niet goed gegaan.

De reportage van het huwelijk verscheen in weekblad Privé en was het begin van veel commotieDe beroemde foto met mijn schoonmoeder daar zeg ik nu vier maanden later van dat is gewoon niet goed gegaan. Dan kan je je voor je kop slaan, maar je moet wel weer gewoon verder in het leven. Het heeft zeker, dat zeg ik heel eerlijk, wel enige tijd geduurd pas na een maand of twee-en-half dat we ‘This guy’s in love with you’ weer eens hebben opgezet en tegen elkaar hebben gezegd: hoe was het ook al weer?”

Dan: “Iemand met wie ik vroeger veel heb samengewerkt in de sociaal economische raad schreef mij: ja, jongen de wereld kent geen genade. Dat is heel apart, maar aan dat zinnetje heb ik me echt een beetje vastgehouden. Zo van: zo is het nu eenmaal. Ik heb steeds gezegd ik ga door. Als jezelf in de problemen zit dan moet die ook zelf oplossen. () Bij een ander kun je soms zo je best doen maar er niet echt bijkomen want jij zit niet in die ander zijn hoofd, niet in zijn ziel. Je weet ook niet altijd wat die ander wil. In mijn naaste omgeving hebben twee mensen besloten zichzelf van het leven te benemen. Daar kun je heel verdrietig over worden, maar uiteindelijk kan jij of ik niet in het leven van die ander en dan bid je toch tot god in de hoop dat er ergens een machtige kracht zal zijn die wat kan doen.”