Miljardair John de Mol wilde ‘B-acteur’ Reinout Oerlemans ‘kapot maken’

0

Miljardair en mediamagnaat John de Mol wilde zijn miljarden wilde inzetten om voormalig GTST-ster Reinout Oerlemans kapot te maken staat in de ongeautoriseerde biografie ‘De Mol, de machtigste mediafamilie van Nederland‘. Oerlemans begon zijn carrière onder de vleugels van De Mol.

In het boek, geschreven door Mark Koster, valt te lezen dat Oerlemans in 2003 werkt voor Endemol als presentator, maar tevens als programmaontwikkelaar. Met twee vrienden heeft hij een interactieve avondvullende kennisshow bedacht die enorme kijkcijfers scoort: De Nationale IQ-Test.


Oerlemans mag zijn idee bij RTL Duitsland proberen aan de man te brengen. De Duitsers zijn enthousiast en Oerlemans meent dat hij succes heeft geboekt. Maar een paar weken later krijgt Oerlemans een woedende John de Mol aan de lijn, die het IQ-test-idee aan een concurrent van RTL heeft proberen te verkopen. De  deal gaat niet door.

Oerlemans, zo valt in het boek te leDan meldt zen, is not amused. ‘Oerlemans verscheurt zijn presentatiecontract en vlucht met de gouden eieren uit de opnamestudio’s van Endemol in Aalsmeer. In zijn kielzog volgen ook twee vertrouwelingen: Ronald van Wechem, een financiële man bij Endemol, en formatexpert Robert van den Bogaard, een Brabantse bedrijfseconoom. Het trio huurt een pandje op een industrieterrein in Amsterdam-Zuid, schroeft een bordje op de deur en begint met nog een paar jonge talenten een tv-productie-startup: Eyeworks. De Nationale IQ-Test is hun eerste hit. Daarmee deelt Oerlemans een tik uit aan de gekooide ceo van Endemol, die later claimt dat de rechten hem door een ‘tussenpersoon’ waren aangeboden. Arnie is de New Kid in Hilversum en die boodschap verspreidt hij graag. ‘Je moest eens weten hoeveel mailtjes ik dagelijks ontvang van mensen daar die schrijven: “Rein, heb je nog wat leuks voor me?”’ zegt hij na zijn vertrek.”


Dan schrijft Koster: ‘De NPO wil concurreren met Goede Tijden, Slechte Tijden en vraagt producenten om een soapserie te schrijven. Het budget is zeven miljoen per jaar. Eyeworks heeft daarover afspraken gemaakt met de bij Endemol vertrokken regisseurs Johan Nijenhuis en Alain de Levita. Maar niet lang daarna blijkt dat De Mol de filmmakers heeft benaderd om de overeenkomst met Eyeworks te verscheuren en de soap met de drama-afdeling van Endemol op te tuigen. Hij verzekert de heren dat hij garant zal staan voor alle financiële consequenties. Als Reinout Oerlemans wordt geconfronteerd met deze poging tot ondermijning, belt hij rijdend in zijn Porsche, ergens ter hoogte van Weesp, woedend naar De Mol. ‘Hier kom je niet mee weg, John. Dit laat ik niet lopen. Je zit nu te fucken.’ Uit de speaker klinkt De Mol: ‘O Reinout. ik zit hier te beven achter mijn bureau. Ik ben helemaal bang van je.’’

Dan keert de rust terug tussen De Mol en Oerlemans, maar niet voor lang als de strijd losbarst om Elfstedentochtheld Erik Hulzenbosch. Beiden willen de handtekening van de zingende schaatser voor een van hun shows. Voetbaljournalist Kees Jansma wordt ingeschakeld om de boel te sussen.

‘Als Jansma in Laren arriveert treft hij een razende De Mol,’ staat in het boek. ‘De Mol smijt een pakje sigaretten tegen de muur. Jansma wordt het volgende te verstaan gegeven, vertelt hij bij terugkomst bij eye-works. ‘Weet jij hoeveel een miljard is?’ Jansma, zelf miljonair, moet toch even denken. ‘Dat is een één met negen nullen. Daar heb ik er drie van. En die ga ik allemaal inzetten om die B-acteur kapot te maken,’ briest De Mol. Hij doelt op Oerlemans. De ex-soapie reageert onderkoeld. ‘Met die kwalificatie B-acteur ben ik het wel eens.’