Met Talpa-baas valt niet te spotten – ‘Veronica-deal met Rob Stenders werd door John de Mol verbroken’

0

Rob Stenders (Beeld: Ben Houdijk/BNNVARA)

BNNVARA’S Rob Stenders zou zenderbaas worden bij Talpa’s Radio Veronica. Zou, want toen Stenders het nieuws op de radio bekend maakte voor dat de deal officieel beklonken was werd Talpa-baas John de Mol heel boos. ‘Ik heb hem niet gesproken. Waarom moet hij mijn naam noemen? Zeg hem maar dat het no deal is!’


Na Gerard Ekdom stond ook Rob Stenders dicht bij een overstap naar Talpa Radio. Hij zou zenderbaas van Radio Veronica worden. Het gerucht was dat Stenders ‘wegens koudwatervrees’ op het laatst toch koos om bij de publieke omroep te blijven. In een Parool-interview maakt voormalig Talpa Radio-directeur Dave Minneboo bekend dat het John de Mol was, die de deal niet door liet gaan.

Dave Minneboo:“John is ook een man van: we gaan het zo doen en jij gaat dat uitvoeren. Hij houdt er niet van als je zijn plannen in de war stuurt. Dat merkte ik voor het eerst toen ik met Rob Stenders overeenstemming had om naar Veronica te komen. Nog voor het officieel was, riep Stenders op de radio nogal dom dat ‘De Mol ons programmaatje wil hebben’. John was heel boos: ‘Ik heb hem niet gesproken. Waarom moet hij mijn naam noemen? Zeg hem maar dat het no deal is!’ Een halfjaar aan gesprekken en plannen maken was in één klap weg, terwijl Stenders met Giel Beelen een ideale combinatie op Veronica had gevormd. Maar ik begreep Johns boosheid natuurlijk wel. Het was heel onhandig van Stenders.”


Dave Minneboo weet waarover hij praat, want hij was zelf programmaleider bij Talpa en kreeg in die hoedanigheid ook met baas De Mol te maken toen die Radio 538 kocht. “De lol ging er steeds verder af toen de radio onderdeel werd van het grote tv-bedrijf Talpa. Toen ik bij 538 begon, waren we met 45 man. Daarna zaten we op 250. Het bedrijf werd groot en log. Tegelijkertijd bemoeide John zich steeds vaker met details. Dan had ik Evers een vrije dag gegeven en belde hij op om te vragen waarom ik dat niet met hem had overlegd. Dat irriteerde me steeds meer. Terwijl we op dat moment het hoogste marktaandeel ooit scoorden.”

“Ik hoef echt niet de hele dag complimentjes te krijgen, maar een keertje horen dat je iets goed doet, is wel fijn ja. Ik wilde op de resultaten afgerekend worden. Maar goed, het is zijn goed recht. Al die zenders zijn van hem en zijn passie is bewonderenswaardig. We hebben er vaak over gesproken. Toen ik doorkreeg dat hij eigenlijk iemand wilde die precies deed wat hij zei, vond ik mezelf niet meer geloofwaardig als ik zou blijven. Iedereen verklaarde me voor gek: zo’n topbaan opgeven zonder een nieuwe job te hebben. Maar ik ben ooit uit passie aan dit werk begonnen en die was ik anders ­kwijtgeraakt.”