MESSI, RONALDO en tal van andere wereldsterren eren overleden PELE (82): ‘Inspiratie voor miljoenen mensen’

0

De voetbalwereld heeft geschokt gereageerd op het overlijden op 82-jarige leeftijd van de Braziliaanse voetballegende Pelé, die stierf aan de gevolgen van darmkanker. “Alles wat we zijn, hebben we aan jou te danken. We houden oneindig veel van je. Rust zacht”, schrijft Pelés dochter Kely Nascimento op Instagram.

De reacties op de dood van Pelé stromen inmiddels binnen. Bij Edson Arantes do Nascimento, zoals Pelé voluit heette, werd In september 2021 een tumor uit zijn dikke darm verwijderd. Een jaar later moest de oud-voetballer toch weer naar het ziekenhuis, omdat zijn darmkanker was verergerd. Daarna kwam Pelé het ziekenhuis niet meer uit.


Cristiano Ronaldo schrijft met veel respect over ‘koning’ Pelé. “Mijn diepe deelneming aan heel Brazilië en in het bijzonder aan de familie van Edson Arantes do Nascimento”, aldus de Portugese superster op Instagram. ,,Hij is een inspiratie voor zoveel miljoenen mensen, gisteren, vandaag en altijd.” Ronaldo voelde zich altijd gerespecteerd door de Braziliaan, bij iedere ontmoeting weer. ,,Hij zal nooit vergeten worden en zijn nagedachtenis zal er voor altijd zijn voor alle voetballiefhebbers. Rust zacht.”

Kersvers wereldkampioen Lionel Messi houdt het kort en bondig: “Rust zacht, Pelé.” Ook op het twitterkanaal van Johan Cruijff verscheen een reactie: “Rust in vrede, Koning, Pelé.”
Erling Haaland, topscorer van Manchester City,: “Alles wat je een speler ziet doen, kwam door Pelé. Hij was de eerste. Rust zacht.”


De FIFA heeft na het overlijden van Pelé een uitgebreid eerbetoon geplaatst. “Pelé: onsterfelijk, voor altijd bij ons. Ze noemden hem ‘De Koning’ en zijn gezicht is een van de meest herkenbare ooit in het mondiale voetbal”, aldus de FIFA. ,,De man in kwestie is natuurlijk Pelé, die ooit door de FIFA werd uitgeroepen tot beste speler van de 20e eeuw.”

Sepp Blatter, voormalig voorzitter van de FIFA, vindt Pelé de beste voetballer ooit, laat de Zwitser op Twitter weten. “De wereld rouwt om de grootste voetballer in de geschiedenis en een geweldige persoonlijkheid. Hij vierde de voetbalsport als geen ander. Beste Pelé, ik ben enorm verdrietig en eer jou en je levenswerk. Mijn oprechte condoleances aan je familie en vrienden.”

Op het officiële Instagram-account van Pelé staat: “Inspiratie en liefde typeerden het avontuur van Koning Pelé, die vandaag vredig is ingeslapen. Hij betoverde de wereld met zijn genialiteit in de sport, stopte een oorlog, zette zich wereldwijd maatschappelijk in en gaf datgene waarvan hij dacht dat het de oplossing voor alle problemen was: liefde. Hij laat zijn boodschap achter voor toekomstige generaties. Voor altijd liefde, liefde en liefde.”

Volgens cijfers van de FIFA maakte Pelé maar liefst 1.281 goals in 1.363 duels. Oefenwedstrijden van zijn clubs zijn hierbij inbegrepen. 77 doelpunten maakte hij in het shirt van de Braziliaanse nationale ploeg, nog altijd een record. In clubverband kwam Pelé uit voor Santos, waarna hij nog twee jaar uitkwam voor het Amerikaanse New York Cosmos.