Meghan Markle heeft een miskraam gehad: ‘Ik wist, terwijl ik Archie vasthield, dat ik mijn tweede aan het verliezen was’

0

Meghan Markle, de vrouw van prins Harry, heeft een miskraam gehad. Meghan was in verwachting van haar tweede kindje, maar op ochtend ging het ineens mis. “Nadat ik zijn luier verschoonde (van Archie, red.), voelde ik een heftige kramp. Ik viel op de grond met hem in mijn armen… […] Ik wist, terwijl ik mijn eerstgeboren kind vasthield, dat ik mijn tweede aan het verliezen was.”

Meghan Markle vertelde haar verhaal in een column in de New York Times. Een paar uur later lag Meghan in het ziekenhuis met Harry naast zich: ”Als ik de hand van mijn man vasthoud, voel ik de klamheid van zijn handpalm. Ik kus zijn knokkels, die nat zijn van onze tranen. Ik staar naar de kille witte muren en probeer mij voor te stellen hoe we dit kunnen verwerken. Ik zit in een ziekenhuisbed en zie mijn man’s hart breken terwijl hij de verbrijzelde stukjes van het mijne bij elkaar probeert te houden.”


Meghan vertelt haar verhaal in de krant omdat het taboe wat er nog aan een miskraam kleeft. “Het verliezen van een kind betekent het dragen van een bijna ondraaglijk verdriet, dat door velen wordt ervaren maar waarover weinigen spreken. Maar ondanks de verschrikkelijke gemeenschappelijke pijn, blijft het gesprek taboe. De cyclus van een (ongegronde) schaamte en eenzame rouw wordt zo in stand gehouden.”

Meghan sluit haar column hoopvol af. “Door de coronacrisis kijken we voor het eerst sinds tijden weer daadwerkelijk in elkaars ogen. Soms gevuld met warmte, soms met tranen. Voor het eerst sinds lange tijd zien we elkaar echt als mens. Zijn we oké? Dat zullen we zijn.”