Maxime Meiland: ‘Martien was niet echt blij dat ik zwanger was’

0


Martien Meiland was niet echt blij toen zijn 21-jarige dochter Maxime hem bijna vier jaar geleden verraste met het nieuws dat zij ongewild zwanger was na een one night stand met een plaatsgenoot. Een week lang praatte Martien niet tegen zijn dochter wat maakte dat die zo onzeker werd dat ze een afspraak maakte om het kind weg te laten halen. Pas op het laatste moment cancelde ze die afspraak en kwam acht maanden later dochter Claire ter wereld.

Morgen is in Huis ter Duin in Noordwijk de presentatie van het door Jan Dijkgraaf geschreven boek ‘Martien, van burgermeesterszoontje tot kasteelheer’. Het boek van Martien Meiland waarin hij ook vertelt wat hij deed toen dochter Maxime vier jaar geleden vertelde dat zij zwager was. In het boek staat Martiens kant van het verhaal, maar dochter Maxime vertelde al eerder dat papa niet bepaald blij was dat hij opa zou worden.


Toen bekend werd dat ze als 21-jarige zwanger was na een one night stand met een plaatsgenoot, heeft papa Martien namelijk een week lang niet tegen haar gepraat, vertelt ze. “Iedereen was in shock. En boos. Het beïnvloedde m’n gedachten of ik haar wel zou houden. Omdat iedereen tegen mij zei, behalve m’n moeder: het is niet gepland, je bent nog jong en je hebt heel je leven nog voor je.” Maxime ging daardoor twijfelen en maakte een afspraak bij een abortuskliniek. “Maar op het laatste moment dacht ik: ik doe het niet.” Inmiddels is dochter Claire drie jaar oud en is opa Martien gek op haar.

Maxime vond het hebben van een kindje in het begin zwaarder dan ze van tevoren had verwacht. “Ik kende niemand in mijn omgeving met een baby. Ik had misschien twee keer in mijn leven een baby vastgehouden.”


Wie meent dat we na bijna drie seizoenen chateau Meiland alles van de familie weten heeft het bij het verkeerde eind. Zo bleef op tv onderbelicht dat dochter Maxime na het uit de kast komen van Martien, haar overmatige drankgebruik en het van haar uitgelekte naaktfilmpje een einde aan haar leven wilde maken. Allemaal onderwerpen die natuurlijk ook in het boek van Maritne aan de orde komen.

In het YouTube-programma Open Kaart vertelde Maxime Meiland al openhartig over het leven dat zij leidde voor ze op tv verscheen. En dat was niet makkelijk. ‘Mijn vader, mijn zus Montana en ik gingen heel vaak samen op vakantie en mijn moeder bleef dan thuis. Die had zoiets van: dan heb ik ook een keer tijd voor mezelf. Op een avond lagen wij in bed en ging hij nog even naar de bar toe in het resort. Hij raakte aan de praat met een man en die zoende hem uiteindelijk. Toen was mijn vader de volgende dag heel ziek. We zijn naar huis gegaan en daar was hij vervolgens nog twee weken ziek. Echt overgeven en zo. Op een gegeven moment zei mijn moeder: Er is wat, ik voel dat er wat is! Toen heeft hij verteld wat er gebeurd was en dat was voor ons natuurlijk wel heel erg.’

Vader Martien kwam uiteindelijk tot de conclusie dat hij op mannen viel, verkaste naar Amsterdam en scheidde van Erica. Uiteindelijk keerde Maxime’s vader terug naar huis en besloot het gezin Meiland naar Frankrijk te gaan om een nieuw bestaan op te bouwen. Dat was destijds allemaal te zien in Ik Vertrek. Twee jaar later keerden ze terug naar ons land en verhuisde Martien andermaal naar de hoofdstad om zich onder te dompelen in de gayscene.

De familie Meiland (Beeld: SBS)

‘Toen hij weer naar Amsterdam verhuisde, is het met mij wel een beetje bergafwaarts gegaan,’ zegt ze in Open Kaart. ‘Toen is ook nog mijn tante, de zus van mijn moeder, overleden door zelfmoord. Toen ging ik met foute vrienden om en ja, ellende na ellende eigenlijk. Het was ook heel plotseling dat mijn vader wegging. En ik had ook geen Cito-toets gedaan waardoor ik naar heel laag onderwijs ging. Daar zat ik toen ook nog heel erg mee. Toen ben ik echt heel veel gaan drinken en eigenlijk weet ik niet hoe mijn moeder het toen uithield met mij, hoor! Ik was echt heel erg. En ik had dus foute vriendjes… Op een gegeven moment heb ik ook een naaktfilmpje van mezelf opgestuurd en dat is toen uitgelekt. Daar ben ik daarna op school ook heel erg mee gepest. Nee, ik heb geen gemakkelijke jeugd gehad.’Het vertrek van haar vader, haar overmatige drankgebruik maakte dat Maxime speelde met de gedachte om uit het leven te stappen. ‘Ik zat in een heel slechte spiraal. Dat ik dacht: van mij hoeft het niet meer. Dat heb ik heel  vaak gedacht eigenlijk. En nee, dat deelde ik niet echt met anderen. Misschien ook wel uit schaamte. In plaats daarvan ga je dan een beetje stoer doen omdat je eigenlijk voelt dat je de afgrond in gaat en dat wil je niet. Je moet eigenlijk gewoon heel verdrietig zijn, maar ik ging juist de andere kant op: heel boos en gefrustreerd doen. En daar hoorde ook veel drinken bij.’

Het ging pas beter met Maxime toen ze haar problemen deelde met moeder Erica. ‘Mijn moeder heeft toen een therapeute voor me gezocht. Dat is overigens nog een heel ding om iemand te vinden die bij je past. Maar goed, die hebben we uiteindelijk gevonden. Het heeft me nog wel jaren gekost, maar nu ben ik wel oké. Je moet door, hè?’

Wil je praten over zelfmoord, ga dan naar 113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie: 0800-0113.