Max Max-actrice Charlize Therons traumatische jeugd: ‘Mijn moeder schoot mijn vader voor mijn ogen dood’

0

Max Mad-actrice Charlize Therons jeugdjaren waren een aaneenschakeling van misbruik en trauma’s. En dat vooral door haar tirannieke vader die uiteindelijk door Charlize’s moeder voor haar ogen werd doodgeschoten.

Charlize groeide in armoede op op een Zuid-Afrikaanse boerderij in Benoni. Vader Charles Theron greep naar de fles om zijn zorgen te vergeten, maar het resulteerde slechts in een alcoholverslaving. “Mijn vader was een erg zieke man”, legt Charlize uit. “Ik heb hem altijd maar op één manier gekend, en dat was dronken. Het was echt een hopeloze situatie,” , zo onthult ze in een interview met NPR.


“We hadden bang van hem”, aldus Charlize. En terecht, want op 21 juni 1991 sloegen de stoppen volledig door. Charles bedreigde Charlize en haar moeder met een pistool. “Mijn vader was zo dronken dat hij lijk niet meer in staat was om te lopen, maar op één of andere manier was hij toch ons huis binnengewandeld met een geweer in de aanslag. Hij dreigde ermee om ons allebei van kant te makken.”

Dan: “Mijn moeder en ik verstopten ons in mijn slaapkamer. Daar stonden we dan. Beiden met onze rug tegen de deur om hem tegen te houden, want hij probeerde de deur met zijn vuisten tot hij zich realiseerde  had en hij drie keer door de deur heen schoot. Dat die kogels ons niet raakten was een wonder. Mijn moeder pakte haar eigen pistool en schoot hem dood.. Het was weliswaar zelfverdediging, maar het heeft ons uiteraard voor de rest van ons leven getekend…”


De rechter sprak moeder Gerda vrij, omdat ze op het moment van schieten geen andere keuze had. Bovendien was het leven van haar tienerdochter in gevaar.

“Ik ben altijd heel open geweest over mijn verleden”, gaat Charlize verder. “Want zulk familiegeweld gebeurt vandaag nog steeds in vele gezinnen over de hele wereld. We moeten er iets tegen doen.”