MATTHIJS GOOIT HANDDOEK IN DE RING: ‘Ik verbreek mijn banden met BNNVARA’

0

De wegen van Matthijs van Nieuwkerk en BNNVARA scheiden. Matthijs stopt per direct bij BNNVARA. “Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk”, schrijft hij in een korte verklaring.

Aanleiding om te stoppen is voor Matthijs een artikel van de Volkskrant waaruit zou blijken dat de presentator zich bij het tv-programma De Wereld Draait Door jarenlang schuldig maakte aan grensoverschrijdend gedrag. Tientallen voormalige medewerkers hadden over extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen.


BNNVARA zegt het besluit van Van Nieuwkerk te respecteren. De omroep zei eerder n een persverklaring al dat er “indringende gesprekken” zijn gevoerd met Van Nieuwkerk over zijn tijd bij DWDD. De omroep was naar eigen zeggen teleurgesteld over de schriftelijke statements over de kwestie die de presentator had opgesteld.

De 62-jarige Van Nieuwkerk vat dat op als openlijke twijfel, blijkt uit zijn verklaring. “Ik verbreek mijn banden met BNNVARA”, schrijft hij. “Ik zal de komende periode gebruiken om tot bezinning te komen en daarna hoop ik weer van me te laten horen.”


De presentator lijkt ook aangeslagen. “Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een – letterlijk – blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat DWDD, toch mijn levenswerk, wankelt.”

Van Nieuwkerk presenteerde De Wereld Draait Door van 2005 tot en met 2020. Hij maakte voor de omroep ook programma’s als Matthijs Gaat Door en Chansons!