MARTIJN uit B&B VOL LIEFDE: ‘Ik geloof niet dat je op deze manier de liefde vindt’

0

(Beeld: CP)

De cameraploeg mag dan alweer maanden geleden vertrokken zijn in Say Cheese, de Bed & Breakfast van Martijn Bolhoeve is de rust nog altijd niet teruggekeerd. De B&B annex bar en restaurant staat inmiddels op het excursielijstje van reisleiders in de Thaise badplaats Hua Hin. Nederlandse vakantiegangers genieten van de door Marijn zelfgemaakte vierkante bitterballen voor ze met de brombeer annex hork op de foto gaan. Een ding weet Martijn wel na zijn B&B vol liefde -avontuur. ‘Ik geloof niet dat je op deze manier de liefde vindt’


“Even vooraf,” zegt Martijn (48) zittend aan de kop van de stamtafel in zijn Say Cheese, de bed & breakfast annex bar en restaurant met Hollandse kaart in de Thaise badplaats Hua Hin, “over Tamara ga ik het niet hebben.” Limburgse Tamara, een van de vrouwen die Martijn wel zag zitten en door hem was geselecteerd om langs te komen in zijn Say Cheese. “Ik heb een selectie gezien die de redactie van B&B had gemaakt van filmpjes van vrouwen die dachten dat ik misschien de ware wel zou zijn. Ik heb meer dan twintig vrouwen op video gezien. Zo’n filmpje duurt, wat zal het zijn, een minuut, twee minuten. Uit dat aanbod heb ik naast Bianca, Diana, Simone, Silvana ook Tamara gekozen.”

Tamara (46) kwam voor de liefde, maar het werd al snel ruzie met Martijn. Tamara pakte haar koffer en verliet Say Cheese zonder iets te zeggen. Martijn zag het gebeuren, maar ging haar niet achterna. “Natuurlijk baal je dan van zo’n afscheid. Dat is niet iets om trots op te zijn’’, vertelde Martijn in de reünie-uitzending voor hij besloot het nooit meer over de blondine te hebben. Limburgse Tamara was bij de reünie nog altijd boos. “Ik kom van Heerlen, niet van Thailand. Als kerel zijnde, stuur je niet zomaar een vrouw de straat op. Ik dacht: zou het aan mij hebben gelegen? Maar nu ik alles terug zie, komt het op één ding neer. Martijn zegt telkens dat hij een zaak heeft, maar ik moet ook mijn dingen thuis regelen. Mijn beesten, mijn kinderen. Hij had water bij de wijn moeten doen.’’


(Beeld: CP)

Zonder de naam Tamara te noemen legt Martijn uit dat het runnen van zijn Say Cheese hard werken is en maakt dat hij niet altijd tijd heeft. Ook niet voor een vrouw die voor hem meer dan 10.000 km gevlogen heeft.  “Kijk dat ik ’s morgens niet gezellig bij het ontbijt ben komt omdat ik geen baan van acht tot vijf heb. Als je ’s nachts tot twee, drie uur open bent dan ben je niet om acht uur weer paraat. Mijn dagen beginnen om twaalf, een uur. Het is gewoon keihard werken hier. Het is geen kantoorbaan. Ik heb ook geen normale b&b, maar een kroeg, een restaurant en een hotel.”

Dat het runnen van zijn Say Cheese voor het meisje bij Martijn ging had tv-kijkend Nederland al snel door. Hij werd niet alleen afgeschilderd als een brombeer, maar al snel ook als een heuse hork. Dat deed hem zelf niets, maar zijn oude ouders wel. “Die mensen zijn 81 en 82. Zij lazen alle reacties op facebook, de verhalen in de krant. Mij doet het niks. Als jij mij een l*l vindt, vind ik dat prima. Maar mijn ouders hoorden en lazen iedere dag alle vreselijks over hun zoon. Die zagen Boulevard. Die kritiek op mij vonden ze al snel toch wel vervelend worden. Mijn vader zei na twee weken ‘is het nou eens een keer afgelopen’? Ik kon niet anders zeggen dan ‘het duurt nog vijf weken pa’. Mijn ouders hebben echt moeite moeten doen om niet te reageren op al die negatieve verhalen over mij. Nu zijn ze wel trots. Dat is toch wel weer leuk.”

Martijn nam de b&b in Thailand, het land waar hij al dertig jaar op vakantie ging, ruim vier jaar geleden over van een vriend. Horecaervaring had hij niet. “Ik heb altijd in de Rotterdamse haven gewerkt. Eerst als sjorder toen als supervisor op de autoterminal. Voordat ik hier kwam had ik ook nooit iets in de hospitality gedaan.” Die hospitality, gastvrijheid, voelde de voor Martijn naar Thailand afgereisde Silvana niet echt. Bij haar waren het haar tatoeages op de verkeerde plekken die maakte dat Martijn al snel wist dat zij niet de liefde van zijn leven zou worden. Dat stak Martijn ook niet onder stoelen of banken. Binnen 24 uur besloot Silvana afscheid te nemen van Martijn en Say Cheese.

Had Martijn bij het bekijken van Silvana’s filmpje haar tatoeages over het hoofd gezien? “Nee hoor, in het filmpje waar ik haar op heb gekozen was geen tatoeage te zien. Daar was gewoon een hele goeie filter over gezet. Ik heb ook geen hekel aan tatoeages. Ik heb er zelf ook een paar. Zij had ze in der nek en zo en ik vind dat niet mooi. Als hier een Thai komt met zijn hele rug onder getatoeëerd vind ik dat supermooi. Maar op bepaalde plekken op een lichaam dat is voor mij niet aantrekkelijk. Als het gelijk niet goed voelt dan is dat maar zo. Dat zeg ik dan, anders ga je acteren. Dan kan je toch maar beter gelijk afscheid nemen? Ook die vrouwen weten aan wat voor soort programma ze mee doen. En als iets klaar is is het klaar.De snelle aftocht van Silvana maakte dat Martijn er bij de kijker andermaal niet populairder op werd. “Ieder weldenkend mens die weet dat er gewoon een taxi voor haar klaar stond,” countert Martijn. En dat iemand hier maar een halve dag is geweest dat is ook het programma. De klik is er of de klik is er niet. Zelfs de cameraploeg stond bij haar vertrek te kijken van wat doe je nou Silvana? En dan is het nog zo dat die dames niet gelijk naar huis moeten. Ze mogen, als ze dat willen, hier gewoon op vakantie blijven.” Dat deed Silvana dus niet.

Met de andere drie vrouwen, Bianca, Diana en Simone, die vanuit Nederland naar zijn Say Cheese kwamen had Martijn het weliswaar ‘hartstikke leuk en gezellig’, vertelt hij, maar ook hier was het ‘de klik die ontbrak’. En dan had Martijn het vaak ook nog te druk om zich met zijn vrouwen bezig te houden en gingen die zich op tv zichtbaar vervelen. “Ook voor die dames is het dingetje. Naar een vreemd land, met je hoofd op tv. Voor mij is het werk hier. Zij mogen hier niet werken. Normaal in B&B vol liefde werken ze mee, maar dat mag hier niet. Ik ben al beperkt in wat ik kan doen. Alles wat een Thai kan doen mag je als buitenlander niet. Ik mag mijn Thais personeel aansturen, het bedrijf leiden, maar ik mag nog geen cola inschenken. Mijn eigen boekhouding in de zaak doen. Mag niet, moet ik thuis doen.”

Terugkijkend weet hij wel wie van de vijf vrouwen die langskwamen in zijn Say Cheese zou passen. “Iemand die 100% bij Say Cheese zou passen is Bianca. Dat was de eerste die kwam. Een heel leuke, enthousiaste vrouw. Alleen daar was geen klik. Daar had ik goed mee kunnen stappen, ook een zaak runnen maar ik zou geen liefdesleven met haar kunnen hebben. Je moet het niet thuis hebben. Ja, op visite. Maar met Bianca is er wel een stukje vriendschap uitgekomen. Maar daar zit niets romantisch bij. Gewoon vriendschap.”

Voor Martijn ruim vier jaar gleden voorgoed naar Thailand vertrok had hij in Nederland heb drie serieuze relaties waar hij, zegt hijzelf, ‘twee stiefdochters aan heb overgehouden’. “Ik ben zelfs een keer getrouwd geweest. Maar daar kwam bij mij wat anders tussen en dan ga je uit elkaar. Je kan weleens verliefd worden op iemand. Iemand tegenkomen waar je een enorme klik mee hebt.” Is dat de vrouw waarover twee van zijn beste vrienden in de media zeiden dat hij alleen voor haar zou terugkeren naar Nederland? “Ja, daar heb ik zoveel over gehoord. Er is niemand in Nederland, ja mijn ouders, waar ik voor zou teruggaan. Voor de rest is het bullshit. Die mensen die dat in de krant vertelden hebben dingen in hun hoofd.”

Hield Martijn geen partner over aan zijn B&B vol liefde-avontuur hij wordt inmiddels wel overstelpt met berichtjes op zijn social media van dames die hem best zien zitten. Lachend: “nee, ik heb nog geen blootfoto’s gehad. Jammer genoeg niet. Wel veel reacties op Facebook en Instagram. En nee er zijn ook nog geen vrouwen speciaal voor mij vanuit Nederland naar Hua Hin afgereisd. Say Cheese staat wel bovenaan het lijstje van Nederlanders die naar Hua Hin komen. Dat moeten ze gezien hebben. Bij de reisleiders hier is Say Cheese een excursie geworden die ze aanbieden. Het is toch altijd fijn Nederlands te kunnen kletsen en buiten Thais om een bitterbal te kunnen eten.” Die bitterballen zijn bij Martijn overigens niet rond, maar vierkant. “Het malletje dat ik gemaakt heb is nu eenmaal vierkant.”

Martijn mag dan door veel kijkers als een hork worden betiteld populair is hij wel. “Ik ben weekje in Nederland geweest voor de reünie. Je ken gewoon niet over straat. Iedereen kent je. Het is alleen maar leuk, lief en aardig. Ik sliep bij mijn broer in een dorpje waar niemand me kende , maar als ik de auto uitstapte was het Martijn, Martijn. Zit ik op een terrasje in Oudenbosch, is er een serveerster die helemaal nerveus wordt en tot twee keer toe het verkeerde komt brengen. Zegt ze ‘ik weet wie je bent ik word er helemaal nerveus van. Laten we maar een foto maken als het van u mag’. Komt er even later een collega van die vrouw en die zegt: ‘ik ken je niet, ik heb dat programma nog nooit gezien maar mijn collega zegt dat ik met je op de foto moet’. Dat zijn de leuke dingen. De vervelende dingen van de leuke dingen zijn dat je niet zomaar in Nederland even snel naar de winkel kan gaan. Je wordt constant aangehouden. Brommers stoppen, fietsen stoppen. Voor een boodschap van vijf minuten moet je een uur uittrekken. Aan de andere kant: het is korte roem dus daar moet je van genieten.”

“Wanneer komt die vrouw nou?””, vraag je. “Vertel jij het me maar. Het komt wanneer het komt en waar ze vandaan komt maakt niet uit. Ze maken er van dat ik geen Thaise vrouw wil, maar dat heb ik niet gezegd. Ik heb verteld als je een serieus gesprek wil met een Thaise vrouw het lastig wordt vanwege de taal. Dat wil niet zeggen dat ik niet op een Thaise vrouw zou kunnen vallen. Je hebt een klik met een vrouw of je hebt geen klik waar ze ook vandaan komt. Het is voor mij ook niet zo dat een vrouw speciaal uit Nederland moet komen.”

Dan: “Ik geloof niet dat je via een programma als B&B vol liefde de liefde vindt. Hoeveel serieuze relaties komen er voort uit Tinder? Hoeveel stellen zijn er uit B&B vol liefde of Boer Zoekt Vrouw voort gekomen?  De kans is heel klein. De Martijn van de tv dat ben ik niet. Je krijgt maar dit te zien. Het is knippen en plakken. Ze laten maar net zien wat ze willen. Ik heb die René van der Gijp in Vandaag Inside ook dingen over mezelf horen zeggen en dan denk kom jij maar eens langs. Dan zullen we het eens gezellig maken en zie je echt wie Martijn is. Dat is het vervelende. Iedereen heeft nu een mening over je. Maar ze kennen je niet. De mensen die hier komen zien wel wie de echte Martijn is. Gewoon een lieve, zachtaardige jongen. Die best wel voor iedereen klaar staat. Ik ben niet de hork zoals ik in Nederland wordt afgeschilderd. Absoluut niet.”