Marco Bakker (82): ’Ik wilde uit het leven stappen…’

0

(Foto: Frans van Zijst)

In de geautoriseerde biografie van bariton Marco Bakker, ‘Marco Bakker, het complete verhaal’ vertelt de zanger, getrouwd met actrice Willeke van Ammelrooy ook over het drama op het parkeerdek van de Amsterdam ArenA in 1997, waarbij de zanger een vrouw doodreed, veranderde zijn leven compleet. Het maakte zelfs dat hij uit het leven wilde stappen. Pas na jaren krabbelde hij uit de afgrond omhoog om weer op te treden.


In zijn biografie waarin Marco Bakker zijn levensverhaal vertelt aan Harry Nijen Twilhaar komt ook het verkeersongeluk op 31 oktober in 1997 in de Amsterdam ArenA aan de orde, waarbij een destijds 38-jarige vrouw om het leven kwam. De cruise control zou hebben geweigerd en ook zou hij te veel gedronken hebben. “Gelukkig is de biografie niet opgehangen aan dat ongeval. Toen ik instemde met de auteur hebben we dat ook afgesproken. Bovenal wil ik de nabestaanden van de overleden vrouw geen pijn doen. Daarom ga ik met deze gevoelige kwestie respectvol om.”

Na het ongeluk in de Amsterdam ArenA, in 1997, groeide band met Willeke zo mogelijk nog verder. “Willeke heeft me altijd gesteund. In het boek heeft ze haar persoonlijke verhaal gedaan. Het was hoe dan ook een noodlottig ongeval. Willeke en ik weten wat er destijds in werkelijkheid is gebeurd. Zij zag de pijn en het verdriet in mijn ogen. Ze heeft ook gezien dat ik na het ongeluk als mens ben veranderd. Ik ben milder, kwetsbaarder geworden. Het diepste verdriet voor de nabestaanden draag ik nog iedere dag met me mee. Ik raakte alles kwijt. Zelfs de TROS, waar ik talloze uitzendingen van Muziek uit Duizenden had gemaakt, nam afscheid van me. De omroep sprak van imagoschade als ik nog langer in beeld zou verschijnen. Dat was enorm pijnlijk.”


Dan: “Mijn zangvrienden Ernst Daniel Smid en Henk Poort – met wie ik De 3 Baritons vormde, bleven altijd achter me staan. Zij hebben mij ook uit de afgrond getrokken. Vooral Ernst Daniël was er klaar mee dat ik continu in de media geconfronteerd werd met het ongeluk. Ik werd tegen wil en dank een schietschijf van journalisten. Ik kreeg zelfs veel geld aangeboden om in talkshows te verschijnen. Het was een afschuwelijke fase in mijn leven. Ik heb zelfs nagedacht om te verhuizen naar een ander land. Bovendien heb ik momenten gekend dat ik uit het leven wilde stappen.”