Marc van der Linden zweefde op randje van de dood: ‘Als het toen afgelopen was, had ik er vrede mee gehad’

0

(Beeld: EO)

Royalty-journalist Marc van der Linden (51) was in de zomer van 2020 ineens zelf nieuws, omdat hij in coma in het ziekenhuis lag. Zijn moeder had een ‘onderbuikgevoel’ gehad dat er iets mis was met haar zoon, liet zijn deur openbreken en vond hem liggend op de grond. Hij raakte in coma en  zweefde op het randje van de dood. “Als het toen afgelopen was geweest, had ik er vrede mee gehad.”


Er was een hele medische geschiedenis voor Van der Linden in comaraakte. “Ik was een supergelukkige man van 210 kilo die merkte dat hij steeds minder kon vanwege dat gewicht. Ik reisde veel, kon geen afstanden meer lopen”, vertelde Marc van der Linden in De Kist. Hij kreeg last van zijn nieren. Daar kreeg hij zware medicijnen voor die ervoor zorgde dat hij bijna niets meer kon eten. Daardoor viel hij enorm veel af. Zoveel dat hij besloot om door te pakken en uiteindelijk 130 kilo afviel.

In het programma vertelde  hij gisterenavond ook hoe zijn familie waakte bij zijn bed, omdat er een kans bestond dat hij het niet zou halen. Pas in de weken erna drong het tot hem door hoe dicht hij bij de dood was geweest.


‘Dat besef gaf me een bepaalde rust. Als het toen afgelopen was geweest, had ik er vrede mee gehad. Ik heb een fantastisch leven gehad met hoogte- en dieptepunten. Ik heb geleefd. Maar ik ben nog lang niet klaar met het leven.’

Wanneer het einde alsnog komt, weet Marc al waar hij wordt begraven: in het familiegraf op de begraafplaats bij de Heilig Hartkerk in Vught, bij onder andere zijn ‘geweldige’ grootvader. ‘Dan lig ik in ieder geval niet alleen.’