Man die verdacht werd pistool te hebben geleverd waarmee Volkert van der G. in 2002 de moord op Pim Fortuyn pleegde: ‘Ik ben twee keer benaderd door een geheime dienst’

0

(Beeld: CP)

De man die ervan werd verdacht het pistool, een Star Firestar M43,  te hebben geleverd waarmee Volkert van der G. in 2002 de moord op Pim Fortuyn pleegde, zegt in de maanden na de aanslag twee keer bezoek te hebben gehad van geheim agenten.


‘Het ging van: mogen we even binnenkomen? Ik zeg dan niet nee, want ik wil geen trammelant aan de deur. Mijn buren weten nergens van. Dus ik zeg: nou, kom maar binnen, wat willen jullie? Maar ik vond dat wel weer shockerend. Het is twee keer gebeurd: de eerste keer een man en een vrouw, daarna twee mannen.’ Dit zegt Paul Molhoek, de hoofdpersoon in de Argos-podcast Vriend van Volkert.

Volkert van der G. is de moordenaar van Pim Fortuyn, maar wie hielp hem aan het pistool waarmee hij de aanslag pleegde? Die vraag kent na ruim twee decennia nog steeds geen bevredigend antwoord. Maar dan krijgt Argos-journalist Eric Arends een vertrouwelijk politierapport in handen en begint een zoektocht naar een geheimzinnige man die er maandenlang van werd verdacht de wapenleverancier te zijn. Een oud-plofkraker die banden had met topcrimineel Stanley Hillis en op de radar stond van de inlichtingendienst. Hillis behoorde in de periode rond 2002 samen met Mink Kok tot de top van de Nederlandse onderwereld.


De verdachte, Paul Molhoek, was veroordeeld wegens verboden wapenbezit en stond op de radar van de inlichtingendienst. Hij woonde in het Wageningse kantoorpand van Volkert van der G., de moordenaar van Fortuyn.

Paul Molhoek zegt in Vriend van Volkert vanwege zijn vriendschap met Hillis voortdurend in de gaten te zijn gehouden door inlichtingendiensten. Molhoek stond met Hillis in de jaren tachtig terecht voor een gewapende bankoverval. Medio jaren negentig had de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) Molhoek al op de radar vanwege mogelijke betrokkenheid of bemiddeling bij de handel in wapens en explosieven. Door dit laatste feit kwam hij in 2002, na zijn tijd bij Volkert van der G. in Wageningen, in beeld als mogelijke leverancier van het wapen waarmee Volkert politicus Fortuyn doodschoot.

De AIVD heeft in een reactie aan de makers van de podcast laten weten niet in te gaan op de vraag of Paul Molhoek subject of informant was van de dienst.

In de podcast blikt Molhoek voor het eerst publiekelijk terug op zijn jaren in het kantoorpand van Volkert van der G. en zijn arrestatie in de zaak-Fortuyn. Hij noemt Volkert ‘een fijne man’ met wie hij samen dineerde en schaak speelde. Ook zegt hij waardering te hebben voor de juridische acties die Volkert met zijn Vereniging Milieu Offensief (VMO) voerde tegen de ammoniakuitstoot op veehouderijen. Maar Molhoek ontkent elke betrokkenheid bij het leveren van Volkerts moordwapen, evenals de suggestie van diverse politiebronnen dat hij informant zou zijn van een inlichtingendienst. ‘Dat is tegen mijn principes’, zegt hij over het delen van informatie met opsporingsdiensten. Dat hij in het kantoorpand van Volkert kwam te wonen, en later schuin tegenover Hofstadgroep-verdachte Jermaine W., noemt Molhoek puur toeval.