Magere 6.5: Nog geen herstel vertrouwen in koning Willem-Alexander (nog maar ruim de helft van de bevolking de monarchie behouden)

0

(Beeld: RVD – Mischa Schoemaker)

Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander, deze maand tien jaar geleden, was bijna 80 procent van de Nederlanders voorstander van de monarchie. Zowel de koning als de koningin krijgen een iets lager rapportcijfer dan vorig jaar: een 6,5 voor Willem-Alexander en een 7,3 voor Máxima. Tien jaar na het aantreden van Willem-Alexander later wil nog maar ruim de helft van de bevolking de monarchie behouden. Dat blijkt uit de jaarlijkse NOS Koningsdag-enquête, uitgevoerd door Ipsos.

De koning kan rekenen op het vertrouwen van iets minder dan de helft (46 procent) van de bevolking, Dat is ongeveer net zo veel als vorig jaar. In 2020 was dat nog driekwart van de Nederlanders. Die daling is voornamelijk te wijten aan de ophef over een vakantie van het koningspaar in Griekenland midden in de coronacrisis.


Koningin Máxima kan met bijna 60 procent op meer vertrouwen rekenen dan haar man, maar ook de tevredenheid over haar functioneren is de afgelopen jaren flink gedaald van ruim 80 procent in 2020 naar 64 procent in 2023. Een ruime meerderheid vindt wel dat ze van meerwaarde is geweest in het tienjarig koningschap van Willem-Alexander en dat ze daar een duidelijk eigen stempel op heeft gedrukt.

De forse daling van de steun voor de monarchie die in 2021 werd ingezet, is nu afgevlakt: 55 procent van de Nederlanders staat achter de monarchie, een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. Onder ouderen blijkt die steun overigens aanzienlijk hoger dan onder jongeren.

De afnemende steun voor het koningshuis past in een bredere maatschappelijke tendens waarin instituties minder steun krijgen onder burgers. Daarbij valt op dat het koningshuis meer vertrouwen krijgt (bijna 40 procent) dan de landelijke politiek (17 procent) en de media (23 procent).