Maarten van Rossem: ’Philip en ik zijn twee beschimmelde bejaarden’

0

Het verslaan van The Voice qua kijkcijfers is een nieuw hoogtepunt in de Slimste Mens-carrière van historicus Maarten van Rossem (77), die zichzelf en presentator Philip Freriks ’twee beschimmelde bajaarden’noemt, die ook nog eens humorloos zijn.

“Voor het succes van het programma heb ik geen verklaring. Philip en ik zijn twee oude mannen. Humorloos, totaal falende figuren, beschimmelde bejaarden, wordt ook wel beweerd,” Maarten van Rossem vandaag in een vraaggesprek met De Telegraaf waarin hij ook vertelt zijn succes op sociale media te volgen. “Ja, ik kijk weleens op Twitter wat er over me wordt gezegd. Een linkse pedofiel, een stalinist. Het is een unieke collectie gescheld, waarvan ik eigenlijk wel het komische karakter inzie.”


“Een van onze triomfen is het verslaan van The Voice. Dat is voor een eenvoudige quiz, op NPO 2 nota bene, ongelooflijk spectaculair. We hebben nu heel leuke kandidaten, zoals Rob Kemps (voorman van de Snollebollekes) en Emma Wortelboer (Spuiten en Slikken-presentatrice). Het is zo leuk als mensen van wie je niets verwacht, hartstikke goed blijken te zijn. Rob met zijn malle nummers heb ik ernstig onderschat. Van Emma dacht ik dat ze 16 was, op mijn leeftijd heb ik daar geen goed oog meer voor. En cabaretier Andries Tunru is een scherp baasje.”

Maarten van Rossum vertelt in de krant ook dat hij dit jaar weer op pad gaat met broer en zeus voor een nieuw seizoen Hier zijn de Van Rossems? “In mei wordt de nieuwe reeks uitgezonden en daarna mogen we weer een nieuwe serie maken, mits mijn zus op de been is. Ze heeft twee keer in het ziekenhuis gelegen met longproblemen. Eindelijk is ze gestopt met roken. Ja, ze moet oppassen voor corona, maar dat geldt eigenlijk voor ons alle drie. Als wij het krijgen, gaan we gewoon dood, zo simpel is het.”


Het coronavirus maakt ook dat de historicus het grootstegedeelte van zijn tijd thuis is, maar dat is voor Van Rossum geen straf. Al dertig jaar werk ik thuis, wat dat betreft is er voor mij niets nieuws onder de zon. Wel vind ik het vervelend dat ik nu geen lezingen kan houden en dat mijn theaterprogramma is uitgesteld tot september. Een deel van mijn leven is weggevallen. En dat op een leeftijd waarop ik nu ook weer niet zoveel productieve jaren voor de boeg heb. Dan denk je toch bij elke maand die in dat opzicht verloren gaat: zonde van de tijd.”