200 UUR TAAKSTRAF: Maakt zoon ANTHONY een einde aan carrière van GLENNIS GRACE?

0

Glennis Grace krijgt een taakstraf van 200 uur voor haar gewelddadige uitspatting in een Jumbo-supermarkt in Amsterdam in februari van dit jaar. Glennis Grace is er dus genadig vanaf gekomen voor haar gewelddadige rol nadat zij met vrienden verhaal ging halen toen haar zoontje Anthony uit een Amsterdamse supermarkt was gezet. Het Openbaar Ministerie had daarnaast ook een maand voorwaardelijk cel geëist, maar dat vindt de rechter niet nodig. Vier andere verachten in de zaak, onder wie Glennis’ ex-vriend Dion K., werden ook veroordeeld tot werkstraffen van 50 tot 200 uur. Glennis’ ex-vriend Dion K. krijgt 200 uur werkstraf.

Anthony, waar tegen door de jeugdrechter 120 uur werkstraf en leerstraf van 35 uur in de vorm van een training agressiecontrole werd geëist hoort zijn straf morgen. Hij lijkt met zijn gedrag en leugens de carrière van zijn moeder om zeep te hebben geholpen. In binnen-en buitenland lijkt Glennis Grace niet langer welkom op een podium. Maar dat lijkt ook een beetje haar eigen schuld, want Glennis weet al jaren dat zoon Anthony bepaald niet het lieverdje is waar zij hem voor houdt. Anthony lijkt een aartje naar zijn vaartje en even opvliegend als mama Glennis zelf.


“Ik hoop gewoon dat dit het laatste stukje is van alles wat er is gebeurd’, zei Glennis Grace na afloop van de zitting in de Amsterdamse rechtbank die maar liefst tien uur duurde. “Ik hoop dat de slachtoffers hun leven weer op kunnen bouwen stap voor stap en dat hoop ik ook voor mezelf, eerlijk gezegd.”

Dat Glennis hoopt na de uitspraak van vandaag de zaak snel achter zich te kunnen laten is begrijpelijk. In de rechtszaal benadrukten Grace en haar advocaten de ernstige gevolgen die het Jumbo-incident voor haar persoonlijk leven en haar carrière heeft gehad. Niet alleen lieten vrienden en familie haar vallen, de zangeres heeft na het geweldsincident ook bijna geen werk meer. Het heeft er alle schijn van dat Glennis ook de komende tijd niet de best geboekte artiest van het land zal zijn en of Candy Dulfer, Berget Lewis en Edsilia Rombley haar zullen vragen haar plek bij The Ladies of Soul weer in te nemen lijkt ook nog maar zeer de vraag.


De tegen Glennis geëiste straf komt ook nog eens op een ongelukkig moment nu het Amerikaanse tv-netwerk NBC een spin-off heeft besteld van talentenjacht America’s got talent waarin oud-winnaars én oud-finalisten uit de voorgaande seizoenen nog eens worden uitgenodigd. En dat betekent dat Glennis Grace een nieuwe kans zou kunnen krijgen in USA, want zij was in 2018 finalist in America’s got talent. Het is een uitnodiging die Glennis aan zich voorbij zal moeten laten gaan als zij over een week veroordeeld wordt en dus automatisch een strafblad krijgt. Lieden met een strafblad wordt namelijk de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd.

En dat allemaal omdat Glennis Grace tot aan de dag van de rechtszaak haar zoon Antony verdedigde. Ten onrechte, want tijdens de zitting bleek zonneklaar dat zoonlief, om het zacht uit te drukken, zijn moeder niet de waarheid had verteld over wat er in de Jumbo echt was gebeurd. Of wilde moeder Glennis die waarheid liever niet weten (zie kader)? In het laatste geval had Glennis beter moeten weten, want haar Anthony is al jaren bepaald geen lieverdje.

Zo verhaalde schrijfster Roos Slikker afgelopen maart in wat toen nog VI Vandaag heette dat het haar niet verbaast dat moeder en zoon met een knokploeg verhaal zijn gaan halen bij de Jumbo nadat Anthony beweerd had dat hij door personeel geslagen zou zijn. Roos Schlikker, die bij Glennis en Anthony om de hoek woont: “Dat is mijn buurtsupermarkt. Ik woon daar vlakbij en ik kom daar wel eens. Glennis zie ik niet zo vaak, maar die zoon ken ik wel, ja.” Ze vertelt dan dat Anthony ‘een grote bek’ heeft en ‘een pittige jongen’ is. “Ja, dan druk ik me heel diplomatiek uit. Nou, ik heb het wel eens met hem aan de stok gehad, ja. Ik wil het niet persoonlijk maken, maar het is een pittige jongen. Laat ik het zo zeggen.” Schlikker verhaalt over ‘schelden’ en ‘vervelend’ zijn. “Gedoe. Gedoe in de buurt.”

Dat Anthony niet het lieverdje is waar mama Glennis hem naar buiten toe presenteert blijkt wel als hij een kijker van het YouTube-programma RoddelPraat bedreigd nadat die kritiek heeft geuit op zijn moeder. In een voicebericht krijgt die jongen te horen: “Broer, kom naar m’n f•cking buurt broer. Kaolo pisbroer. Kom het in m’n f•cking gezicht zeggen man. Schiet dan, schiet dan, kaolosukkel. Morgen één uur, als je er niet bent, ben je de l•l. Hij is de l•l broer.” Letterlijk vertaald betekent het Surinaamse woord koalo poepgat, maar als scheldwoord wordt het vooral gebruikt om iets aan te dikken.

Bedreigingen van zoon Anthony die moeder Glennis opmerkelijk genoeg juist ziet als liefde. In een oude aflevering van haar vlog zegt Glennis namelijk: “Het is wel heel grappig want ik heb een interessant gesprek met m’n kind, dus Thony, als ik je nog wat mag vragen… Wat is liefde? We hadden het net over echte liefde, toch? Of iemand vast zou gaan zitten voor ons. En wat moet diegene dan ons hebben aangedaan?”Anthony: “Weet ik veel. Misschien mishandeling. Maar kijk, als iemand mij mishandelt of mijn moeder, dan vermoord ik eigenlijk. Ik zweer het, waag nooit die kaolodingen te doen.”

Feit is dat moeder Glennis haar zoon dan al jaren met hand en tand verdedigt en daarbij niet schroomt met geweld te dreigen. Als Anthony, hij is dan twaalf, op school gepest wordt vanwege zijn beroemde moeder pikt Glennis Grace dat niet. In een podcast van FunX-dj Fernando zegt ze daarover: “Hij werd gepest. Ik heb het vooral heel erg gemerkt toen hij naar de middelbare school ging. Er waren dagen dat hij opgewacht werd op school door derdeklassers. Dan moet je vooral mij als moeder hebben.” Niet dus, want de zangeres vervolgt met: “Maar kom aan mijn kind als je drie koppen groter bent. Ik pak je aan.”

Waar Glennis Grace haar zoon in bescherming neemt is ze minder coulant voor andere kinderen. Zo publiceert ze de naam 13-jarige die haar een privébericht stuurt en haar ‘zwarte Piet’ noemt. ‘I feel sorry for you’, schrijft de zangeres bij haar post in haar Instagram stories. ‘13 jaar en nu al zo verpest. Hij schrok toen ik zei dat ik hem ging exposen, maar ik kan dit niet meer over me heen laten gaan. Jonge racist.’ Dat de jongen pas dertien is maakt Glennis niet uit. “Het was ook zeker niet de eerste keer dat ik iemand expose die mij de meest vreselijke racistische teksten opstuurt. En voor iedereen die mij aanvalt omdat het dit keer om een 13-jarige gaat. Newsflash: I don’t give a fuck.’

Zoon Anthony lijkt zijn ‘opvliegendheid’ geërfd te hebben van zijn moeder, want collega’s van Glennis komen ook regelmatig in aanvaring met haar. Herfst vorig jaar verhaalt Miss Universe en RTL4-presentatrice Stephanie Tency dat ze op de het premièrefeest van Vegas, de show van illusionist Hans Klok, in aanvaring komt met Glennis. Op social media haalt Tency fors uit naar de zangeres. ‘Glennis, ga a.u.b. op heropvoeding want jouw karakter is verrot, ik ken echt niemand zo asociaal als jij.’ Volgens Tency, die al twee keer in conflict kwam met Glennis, deed Glennis al tijdens het diner ‘superarrogant’. Na afloop werd het niet veel beter toen Tency’s vriend in een taxi stapte waarvan Glennis meende dat die die auto voor haar was. Wat volgt is een scheldpartij die maakt dat Tency;s vriend zijn taxi maar aan Glennis afstaat. “Je moet gewoon respect voor mensen hebben, en dat heeft Glennis niet. Dat moet zij nog leren. Iedere keer blijf ik heel beleefd en als dat andersom niet zo is, is voor mij de maat ook een keer vol. Ik zou haar hiermee een op een kunnen confronteren, maar ik weet niet of dat bij haar mogelijk is. Bij alleen al ‘hallo’ wordt ze kwaad! Wie weet loopt het dan uit de hand en ik houd niet zo van vechten. Voortaan loop ik met een grote boog om haar heen en zal ik niet meer aardig doen,” zegt Tency in de media.

Dat Glennis geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken weet ook Frank Awick, jarenlang het gezicht van de Amsterdamse zender AT5. In 2011 interviewt hij Glennis op de rijweg in de Amsterdamse Jordaan. Een met zijn auto voorbij rijdende ras-Amsterdammer laat zijn ongenoegen blijken over het versperren van de weg. En dat pikt Glennis niet. Ze vertelt de inmiddels gestopte en uitgestapte man dat hij moet ‘opdonderen’ en ook dat ze niet bang voor hem is. ‘Kom dan, kom dan!’ daagt ze de man uit. De man laat het er maar bij. Reporter van dienst Frank Awick zegt later: ‘Voor ik het wist schreeuwde Glennis naar die chauffeur. Ik was zo overdonderd, had haar nog nooit zo meegemaakt waardoor ik zelf niets meer kon uitbrengen. Het was een kant die ik niet van haar kende.’

Jarenlang leefde Glennis ook op voet van oorlog met haar moeder Coby Becht, die haar in de beginjaren van haar carrière overal naartoe begeleidde. De zangeres vertelt in 2016 in het blad Kek Mama dat ze geen contact meer met haar moeder heeft omdat die vroeger losse handjes had. “Mijn moeders handjes zaten los, die van mijn vader gelukkig niet. De angst die ik heb gehad voor mijn moeder – dat mag geen enkel kind overkomen.” Haar tante Wil reageert furieus in De Telegraaf. Ze zegt beter te weten. “Weet je hoe de situatie daar thuis was? Dat haar vader totaal niet omkeek naar zijn kinderen. Coby heeft alles alleen moeten doen.”

Tante Wil meent dat Glennis Grace moet werken aan haar ‘ernstige psychische problemen en driftbuien’ en doet uit de doeken dat een woordenwisseling tussen moeder en dochter in juni 2015 zelfs uitmondde in een vechtpartij. “Kun je je voorstellen? Een dochter die haar moeder afranselt? Na alles wat ze voor haar heeft gedaan? Cobie had een enorme bloeduitstorting op haar buik, die heeft ze me zelf laten zien. Andersom heeft Cobie zich wel verweerd hoor. Glenda moet kale plekken op haar hoofd hebben gehad, want de plukken haar vlogen in het rond. Of het moeten van die extensions zijn geweest die Cobie te pakken had. Het was gewoonweg afschuwelijk.” Volgens de tante is Glennis Grace ook goed in het vertellen van verdraaide verhalen en slechts leugens. “In elk geval staat voor mij als een paal boven water dat Glenda ernstige psychische problemen heeft waar ze heel hard mee aan de slag zou moeten gaan.”

Drie jaar later als de band tussen moeder en dochter weer wat beter is, nadat Glennis in therapie is geweest die haar blijkbaar nieuwe inzichten gaf biedt ze in Flair min of meer haar excuses aan mama Cobie. “Mijn moeder stond er alleen voor met vier kinderen. Ik heb al jong mijn eigen weg moeten zoeken. Mijn moeder is een sterke en eigenwijze vrouw, net als ik. En dat botst soms. Er is veel tussen mij en mijn moeder gebeurd, we hebben beiden dingen gedaan waar we spijt van hebben. Ik heb dingen gezegd over haar in interviews waarvan ik nu denk: dat had ik ook anders kunnen doen.” Spijt betuigde Glennis Grace ook in de rechtbank. Nadat ze verteld heeft dat het allemaal haar carrière geen goed heeft gedaan, ‘ik werk op dit moment niet’, draait Glennis zich om, kijkt naar de naar twee van de aanwezige slachtoffers en zegt: ”Ik wil mijn excuses aanbieden, sorry wat jullie is aangedaan.”