Dat hij een open huwelijk had met Jacqueline, de vrouw met wie hij meer dan 35 jaar lief en leed deelde, mocht Nederland weten, maar daar bleef het zo ongeveer wel bij. Maar nu mag Nederland, of beter moet weten, dat de laatste liefde van de vermoordde Peter R. de Vries Tahmina Akefi heette. Midden november verschijnt haar boek Mijn grote Liefde over haar zes jaar durende relatie met Peter R. de Vries.
Tahmina zegt dat Peter R. en zij van plan waren samen een boek te schrijven, en zijn dood zij heeft besloten dit project zelf af te maken. De eerste zes hoofdstukken in het boek zijn dan ook mede geschreven door Peter. Vanaf het zesde hoofdstuk wordt de vorm van het boek anders, legde Akefi al uit. “Maar het verhaal wordt nog altijd verteld aan de hand van bepalende data in het leven van mij en Peter sinds onze ontmoeting. Het moest ons verhaal worden, het verhaal van een onverwachte ontmoeting die leidde tot een bijzondere liefdesrelatie”, aldus Tahmina. Een ‘bijzondere liefdesrelatie’ waarvan Nederland waarschijnlijk dacht dat er al alles over verteld was door Tahmina Akafi in het eerste jaar na de dood van Peter R. de Vries.
Twee dagen na het overlijden van Peter R. de Vries op 15 juli 2021, nadat hij op 6 juli een week eerder is neergeschoten voor de ingang van een parkeergarage in het centrum van Amsterdam, geeft Akafi haar eerste interview aan de Volkskrant. Ze kiest er dan nog voor, uit veiligheidsredenen, om anoniem te blijven, maar schroomt niet om allerlei intieme details over hun relatie te vertellen. Een relatie die zij geheim wilde houden, maar die zo op zijn privacy gestelde De Vries volgens haar wel van de daken wilde schreeuwen.
Ze heeft voor de interviewer de meer dan 100 briefjes die De Vries aan haar schreef op haar woonkamervloer als een tapijt bijeengelegd. ‘Als ik eerder de deur uit moest dan hij, legde hij altijd een brief op mijn hoofdkussen. Op een gegeven moment ging hij ook briefjes in mijn huis verstoppen. Hij scheurde vellen van zijn notitieblok of uit mijn aantekenboekjes, schreef er lieve teksten op en stopte ze op gekke plekken – achter mijn tandenborstel, in de vriezer, in een pan waar nog eten in zat – de vetvlekken zitten er nog op –, in mijn schoenen, tussen mijn laptop, op de afzuigkap, in de la tussen mijn kleren, mijn moeder heeft er een gevonden onder een stapeltje placemats hier op tafel.’
“Dit is mijn manier om hem publiekelijk te eren,” zegt de vrouw over het vraaggesprek waarin ze vertelt De Vries op 29 september 2015 voor het eerst te hebben ontmoet in de visagieruimte van het praatprogramma Pauw, waar ze die avond allebei te gast zijn. Ze vertelt ook dat de avond van de aanslag op de misdaadverslaggever een huis gaan bezichtigen. Ze zouden gaan samenwonen, ergens in Utrecht, ‘omdat dat tussen hem en mij in ligt.”
Dat De Vries bij leven waakte over zijn privé- of liefdesleven en bij vragen daarover steevast antwoordde dat gaat je niets aan’ daar had de dan nog anonieme vrouw duidelijk geen boodschap aan. Een anonieme vrouw die al snel een naam kreeg: Tahmina Akefi, een Afghaanse die in 1995 met haar familie naar Nederland kwam, in de journalistiek ging werken en later bekend werd door haar optredens over vluchtelingen in het dagelijkse tv-praatprogramma Pauw.
Bij de afscheidsdienst van De Vries in Amsterdams theater Carre hoorde een volle zaal, met Peters ex-vrouw Jacqueline, zijn kinderen Royce en Kelly en broer Wouter op de eerste rij, uit haar mond hoe Peter haar zijn ‘grootste liefde’ had genoemd en vertelde ze over de intieme momenten die ze hadden beleefd, de plannen om in de zomer van 2022 te trouwen, de briefjes, de tripjes die ze maakten en over hun kennismaking. Het zorgde allemaal voor ongemak onder de aanwezigen die allemaal wisten hoezeer de overledene gehecht was aan zijn privacy en hoezeer hij zijn ex-vrouw Jacqueline, de moeder van zijn kinderen Royce en Kelly, nog altijd lief had.
Een half jaar later, op 30 januari 2022, verrast Akefi met de door Simon Vuijk, tv-maker en een jarenlange vriend van De Vries gemaakte documentaire ‘Vertrouwelijk’. Bijna anderhalf miljoen Nederlanders zien de vriendin van Peter R. de Vries op tv nog maar eens vertellen over haar grote liefde en de manier waarop die haar ten huwelijk zou hebben gevraagd. “Ik ging na mijn werk naar hem toe. Hij ging niet naast me zitten, maar tegenover me op de grond. Niet op één been. Toen pakte hij mijn handen en hij keek me aan. Een heel mooie zachte blik in zijn ogen. Hij legde mijn handen tegen zijn gezicht en zei: ‘Zou je met mij willen trouwen?’ Ik heb hem eerst een beetje geplaagd. ‘Laat me denken’. Maar uiteindelijk zei ik ja.’’
Tahmina zegt haar tv-verhaal te doen omdat het niet meer mogelijk was om dat samen met Peter te doen, zoals ze van plan waren. “De liefde van Peter en mij. Zes prachtige en intense jaren laten zich misschien het beste beschrijven aan de hand van de vele brieven die hij me schreef.’’ () “We waren samen van plan om op een waardige, mooie manier uit de anonimiteit te treden. We zouden dit jaar gaan trouwen. Die plannen zijn ons ontnomen. Nu ben ik in een andere werkelijkheid beland. Die nieuwe werkelijkheid vereist nieuwe beslissingen. Dat past vooral bij Peter. Hij was van het zelf bepalen, op welke manier en wanneer. En als het dan naar buiten kwam, dan moest het staan als een huis.’’
De nabestaanden van Peter R. de Vries, zijn kinderen Kelly en Royce en zijn broer Wouter lijken niet zo blij waren met de documentaire ‘Vertrouwelijk’. Kinderen Royce en Kelly zwijgen die docu, waarin Tahmina ook de appjes deelde van Peter met daarin teksten als ‘Snoesje, I love you’? En ook Peters liefdesbrieven aan haar uitgebreid kwamen aan bod en Tahmina praatte zelfs ongegeneerd over de doodsstrijd van De Vries in het ziekenhuis. Ex-vrouw Jacqueline, met wie Peter meer dan 35 jaar samen was houdt het op: “Ik houd alles wat voor mij privé is in mijn hart.” De Vries broer Wouter antwoordt in de Johnny de Mol-talkshow HLF8 op Johnny’s vraag : “Hoe heb jij naar deze documentaire gekeken, om mee te beginnen?” met: “Dat hou ik gewoon voor mezelf. Wij hebben thuis besloten dat het privéleven van Peter heilig is en daar zeggen we verder niets meer over en dit is ook het privéleven, dus daar zeg ik niks over. Niet of ik hem goed vond, slecht vond, mooi vond, lelijk, ik laat het gewoon in het midden.”
Tijdens de rechtszaak, afgelopen juni, tegen de vermeende daders van de moord op de Vries, de 22-jarige schutter Delano G. en de chauffeur van de auto Kamil E., maakt Akefi gebruik van haar spreekrecht. Ze vertelt andermaal dat zij en Peter grootse toekomstplannen hadden. “Na de reis naar Berlijn zouden we naar Kroatië gaan. Om verder te werken aan een boek over onze liefde. (…) Een boek zou de liefde pas echt vereeuwigen.” Ook sprak ze over de laatste momenten van Peter. “De stappen die hij op 6 juli om 19.28 uur zette, moesten hem naar mij brengen. In plaats daarvan eindigde hij in het ziekenhuis. Mijn wereld stortte in toen ik hoorde dat Peter was neergeschoten.”
Wat ze vervolgens in het ziekenhuis aantrof, was volgens haar ‘te onwerkelijk en te vernietigend’. “Ik vraag me af hoe ik dit verlies ooit kan verwerken. (…) Ze zeggen dat het verdriet om het verlies van iemand, net zo groot is als de liefde die je voor iemand voelde. De liefde was immens, het verdriet eveneens.” Tahmina Akafi vordert een vergoeding van 61.951 euro voor de materiële en immateriële schade die zij heeft geleden door de moord.
Begin september blijkt dat het boek waarover Tahmina tijdens haar spreekrecht repte dat zij samen met De Vries wilde schrijven over hun liefde er ook daadwerkelijk komt. Half november verschijnt van Akefi’s hand bij uitgeverij Prometheus MIJN GROTE LIEFDE met als ondertitel: Een leven met Peter R. de Vries. Kinderen De Vries, zijn broer en zijn ex-vrouw zwijgen over de boekplannen van Akefi, maar de boezemvrienden van Peter R. de Vries, Kees van der Spek met wie de Vries zijn programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever jarenlang maakte en Henk Strootman, 33 jaar een vriend van De Vries, lijken de blijkbare hang naar publiciteit van Akafi nu toch echt te gortig te vinden.
Volgens Kees van der Spek maakt de vriendin van Peter R. de Vries hun relatie groter dan die was. In de podcast De Geboden van (Jan) Slagter en (Ciska) Dresselhuys zegt hij: “Het bijzondere is dat we haar tijdens al die jaren dat ze een relatie hadden, bijna niet gezien hebben. Nooit. En ik heb Peter ook eigenlijk nooit over haar gehoord, moet ik eerlijk zeggen,” zegt Van der Spek. “Ik begreep ook dat het vaak aan en weer uit was, dat het geen constante relatie was. Dus ik denk dat ze het nu postuum heel groot maakt. Ik vind het niet altijd heel fris wat daar gebeurt.”
Als Cisca Dresselhuys Van der Spek vraagt of hij het afkeurt dat Akefi nu met een boek komt over haar leven met de vorig jaar vermoorde De Vries is zijn antwoord: “Een beetje wel. Ik wist natuurlijk wel dat ze bestond, maar ik wist niet dat het zo groot was. Zij hield zich ook altijd heel afzijdig en nu opeens is ze heel erg op de voorgrond. Dat moet ze natuurlijk zelf weten. Maar volgens mij brengt ze daar meer verdriet mee teweeg dan dat ze daar iemand mee helpt. Tahmina Akefi is niet blij met de uitspraken van Kees van der Spek. “Ik vind het bedroevend dat mijn integriteit in twijfel wordt getrokken,” reageert ze tegen Shownieuws.Henk Strootman, columnist bij Panorama en net als De Vries misdaadverslaggever steekt ook niet onder stoelen of banken dat hij het boek van Tahmina een bijzonder slecht idee vindt. “Nederland heeft een nieuwe Rachel Hazes. Haar naam: Tahmina Akefi. Naar eigen zeggen de laatste grote liefde van Peter R. de Vries en dat zullen we weten ook. Want we kunnen niet zeggen dat Tahmina in stilte rouwt.”
“Ik kende Peter al 33 jaar en denk eerlijk gezegd dat hij het vreselijk zou hebben gevonden, dat uitventen van intieme details. Peter was erg gehecht aan zijn privacy, had een broertje dood aan roddelbladen en trok duidelijke grenzen. Als iemand hem iets vroeg over zijn privé- of liefdesleven was het antwoord doorgaans heel kort: ‘Dat gaat je niets aan’. Tahmina had en heeft hier duidelijk geen boodschap aan. Ik wel.” () “Peter heeft heel lang een vrouw gehad, hij heeft twee kinderen en een gezin. Die vrouw was natuurlijk ook een heel grote liefde. Dat vind ik een beetje ongemakkelijk hieraan, dat Tahmina nu zó die positie opeist van: ík was dat!”
Dan: “Je vraagt je af wat er nog meer aan zit te komen. Petjes, mokken, sjaaltjes, slechte televisieformats (Op zoek naar de nieuwe Peter R. de Vries!)? Misschien wat kort door de bocht, maar De Vries als ‘verdienmodel’, je maag draait ervan om. Mensen als Kees van der Spek, advocaat Peter Schouten of Wouter de Vries (broer van) zouden ook moeiteloos een boek over Peter kunnen afleveren. Het verschil is alleen: ze doen het niet. Gewoon omdat het niet kies is.”