Luister Amerikaanse cover van Todd Rundgrun: Youps kersthit ‘Flappie’ gaat de wereld veroveren

0

It was Christmas morning, 1961… Todd Rundgren, de Amerikaans muzikant, singer-songwriter en muziekproducent, die talloloze keren in ons land optrad, komt met een Amerikaanse cover van Youp van ’t Heks kerstklassieker Flappie. Of zoals Todd het uitspreekt: Floppy.

Todd nam een Engelstalige versie op van het nummer van Youp van ’t Hek. Met nog meer dramatiek dan de cabaretier er al inlegde in 1978 (‘Flaaaappie wasn’t yours!’). Het lied begint met ’It was Christmas morning, 1961…’ De tekst is nagenoeg hetzelfde gebleven, enkel vertaald.


Of Rundgren het Nederlandse succes van Flappie kan evenaren, valt nog te bezien. Van ’t Hek zou er geen probleem mee hebben. “Iedereen is vrij er een eigen versie van op te nemen natuurlijk. Ik vind ook dat hij het goed heeft gedaan. Toen ik hem Flappie hoorde zingen, dacht ik: nou, helemaal geen slecht nummer.”

Youp van ‘t Hek heeft geen idee hoe Todd Rundgren aan het lied komt, zegt hij tegen het Parool. ‘Toen ik hem Flappie hoorde zingen, dacht ik: nou, helemaal geen slecht nummer.’


Het kerstnummer Flappie komt uit de jonge jaren van Van ’t Hek. Op zijn 25e zag het nummer het levenslicht, maar toen Flappie in 1978 werd uitgebracht op plaat was het eigenlijk niet zo’n doorslaand succes. Dat zou langzaam groeien.