Luis in de pels Pieter Omtzigt: ‘Rutte kan Mona Keijzer helemaal niet ontslaan’

0

Pieter Omzigt (Beeld: CDA)

Oud-CDA’er Pieter Omtzigt, die nu een eenmansfractie vormt in de Tweede Kamer, zegt dat demissionair Mark Rutte helemaal buiten zijn boekje is gegaan door staatssecretaris Mona Keijer te ontslaan, zoals hij afgelopen zaterdag deed. Keijzer werd door de minister-president op straat gezet omdat zij haar bedenkingen had geuit over de invoering van het coronatoegangsbewijs.


Dat demissionair premier Mark Rutte CDA-staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) zaterdag op staande voet heeft ontslagen, druist in tegen het reglement van orde van de ministerraad. Zoiets past eigenlijk alleen in een presidentieel stelsel. Dat zegt Oud-CDA’er Pieter Omtzigt.

‘Kennelijk kan een minister-president de telefoon pakken en ministers en staatssecretarissen ontslaan zonder kabinetsbesluit. In zijn eentje, per telefoon. Maar dat is vreemd’, aldus Omtzigt in berichten op Twitter. ‘Het reglement is duidelijk: de minister-president mag een voordracht doen voor ontslag, maar het is aan de ministerraad om erover te beraadslagen en te besluiten. Dat is dus niet gebeurd.’


Volgens de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) zaterdag droeg Rutte ‘met instemming van de minister van Economische Zaken en Klimaat, en na overleg met de drie vicepremiers Keijzer voor ontslag voor, met onmiddellijke ingang.’ Koning Willem-Alexander verleende de demissionair staatssecretaris vervolgens ‘op de meest eervolle wijze’ ontslag.

Gaat ‘kenau’ Ayfer Koç man Pieter Omtzigt in Tweede Kamer helpen?