Lubachs tafelheer TEX DE WIT wint 14.000 euro bij Talpa-spelshow ‘De gemene deler’, maar kon fluiten naar zijn geld

0

Beeld: VPRO/Merlijn Doomernik

Tex de Wit is te zien in Zondag met Lubach, Klikbeet en vanaf vanavond weer weer in Makkelijk Scoren. Hij bedenkt grappen en won 14.000 euro in een tv-spelletje van John de Mol, maar kreeg hij dat geld niet. En dat vond hij niet echt grappig.


Makkelijk Scoren is een satirisch programma over sport waarin Tex de Wit, Jonathan van het Reve en Diederik Smit in hoog tempo de sportweek door nemen aan de hand van elkaar. De bekendste van de drie is Tex de Wit (34) nadat hij, noodgedwongen door corona, vaste ‘tafelheer’ was geworden bij Zondag met Lubach. En af en toe zit hij ook, tegen beter weten in, in panelshows op RTL4. “Dat gaat mij niet heel goed af”, zegt De Wit in het Vlaamse Humo. “Ik ben in mijn reactie iets te secundair.”

Maar toch verschijnt hij met regelmaat in die grappig bedoelde shows. “Als ik word gevraagd is mijn eerste reactie: niet doen. Dan ga ik nadenken en besluit: juist doen! En zo sta je dus in een studio met Art Rooijakkers, Katja Schuurman, Martijn Koning en Georgina Verbaan en moet je grappig doen. Je krijgt een plaatje van een kat en daar moet je dan heel snel een grap over bedenken. Terwijl ik nog nadenk over waar ik terecht ben gekomen hebben zij al vijf grappen en acht leuke opmerkingen gemaakt.”


Wat hij wel leuk vindt op tv zijn spelletjes. “Ja, ik hou van spelletjes. Ik heb meegedaan met ‘Lingo’, ‘De slimste mens’, ‘That’s the Question’, en met ‘De Gemene Deler’, een show van John de Mol. Daar won ik 14.000 euro. Alleen moest ik vlak voor de opnamen begonnen een contract ondertekenen. In de kleine lettertjes stond dat als de uitzending niet zou worden uitgezonden, de deelnemers maar een heel klein percentage ontvingen. En omdat ze veel meer uitzendingen opnamen dat er uitgezonden worden, is die van mij nooit op tv gekomen en kon ik fluiten naar m’n geld.”

‘Makkelijk Scoren: Studio Afgelast’, zondag om 22.10 uur op NPO3.