Louis van Gaal veegt vloer aan met coronabeleid Rutte: ‘In Portugal wordt dit door een generaal geregeld en die heeft het beter voor elkaar’

0

(Beeld Van Gaal: KNVB Media)

Bondscoach Louis van Gaal kraakt het coronabeleid van het kabinet. Dat zijn Oranje dinsdag in de Rotterdamse Kuip het moet doen zonder steun van het publiek is volgens de bondscoach de schuld van het door Rutte gevoerde coronabeleid. “In Portugal wordt dit door een generaal geregeld en die heeft het beter voor elkaar”


van Gaal vindt het meer dan jammer dat dat het Nederlands elftal dinsdag de belangrijke wedstrijd in de WK-kwalificatie tegen Noorwegen zonder publiek moet spelen. “De clubs hebben veel geld geïnvesteerd in de coronacheck”, zei Van Gaal. “Er zijn ook heel weinig besmettingen in de stadions. Ik begrijp dat corona belangrijker is dan voetbal, maar dit is niet logisch nadenken.”

“Ik snap deze maatregel niet. Ik ben geen expert”, vervolgde Van Gaal. “Als je een maatregel neemt, moet je dat controleren en handhaven. Dat is niet gebeurd. Ik woon in Portugal, daar gebeurt het wel. Zo’n 98 procent van de bevolking is gevaccineerd en daar liggen de bedden niet vol met coronapatiënten. Maar het heeft ook met leiderschap te maken. Meneer Rutte is hier toch de leider? Daar mag je wat van verwachten.”


Dan: “In Portugal wordt dit door een generaal geregeld en die heeft het beter voor elkaar”, zei Van Gaal. “Maar de Portugees is ook volgzaam, die gaat niet discussiëren of hij een mondkapje op moet of niet. Er zijn regels en daar wordt op gehandhaafd. Niet door handhavers, maar door winkelketens. Nederlanders denken het altijd beter te weten. Ik denk het ook beter te weten, maar ik heb er ook verstand van. Dat is het grote verschil.”

“Maar we moeten hier niet over politiek praten”, stelde Van Gaal. “We spelen hier eerst tegen Montenegro, dat is voor ons een belangrijke wedstrijd. Je kan er alles over vinden, maar het is een belangrijke wedstrijd. Elk land zou een hoog vaccinatiecijfer willen hebben, Portugal heeft dat bereikt. Ik woon in dat paradijs.”

Van Gaal denkt dat zijn spelers inmiddels wel gewend zijn aan voetballen zonder publiek. “Al kan je met de steun van het publiek altijd iets meer. Maar voor de supporters is dit ook heel vervelend. Er is een grote kans dat het verbondenheid van het volk omhoog was geschoten bij succes. Dat gaat nu verloren, omdat het stadion leeg is. Zeg dat wij van Noorwegen winnen, dan zijn we gekwalificeerd. Dat mooie moment haal je weg uit het stadion, ook voor de spelers. Het is triest. Ja, ik vind het echt heel jammer.”