Lodewijk Asscher treedt terug als partijleider PvdA

0

Lodewijk Asscher treedt terug als partijleider van de PvdA, zo maakt hij bekend in een filmpje op zijn Facebookpagina. Hij trekt zijn conclusies uit het vernietigende rapport dat in december verscheen over de Toeslagenaffaire.

Hij blijft in de Kamer, maar stelt zich niet opnieuw herkiesbaar. In het filmpje refereert hij aan de Toeslagenaffaire waarin een ‘een mensbeeld’ naar voren is gekomen ‘dat de overheid vijandig heeft gemaakt tegen de inwoners.’ Daaruit trekt hij nu zijn conclusies.


“Ik hoop vurig dat op 17 maart een sterkere PvdA wordt gekozen omdat ik denk dat dat essentieel is voor een eerlijke toekomst. Omdat ik vind dat we het moeten gaan hebben over een Nederland na corona. Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol op dit moment, het niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen.”

Asscher lijkt de politiek definitief te willen verlaten. ” Ik zie ernaar uit om op een andere manier, op een andere plek en op een ander moment de samenleving te dienen.”


Vorige week zegde ruim honderd partijleden het vertrouwen in Asscher op. Tussen 2012 en 2017 was Asscher als minister van Sociale Zaken betrokken bij de toeslagenaffaire waarin veel ouders onterecht als fraudeur werden aangemerkt. De commissie die de zaak onderzocht, oordeelde in december dat gedupeerden “ongekend onrecht” was aangedaan.