‘Linda wist in 2020 al van beschuldigingen misbruik door Ali B’ (maar deed niets met verkrachtingsverhaal)

0

Linda de Mol (Beeld: Talpa Network)

Linda de Mol en deel van de redactie van haar maandblad Linda, dat sinds 2019 onderdeel is van John de Mols Talpa en dat wordt geleid door diens zus Linda, wist medio 2020 al van vermeend seksueel overschrijdend gedrag van The voice of Holland-coach Ali B. Het blad sprak daarover met twee vrouwen die zeiden slachtoffer te zijn van de artiest. Een van de vrouwen, een oud-Voice-deelnemer, zou door hem zijn verkracht. De getuigenissen leidden destijds niet tot publicatie schrijft de Volkskrant vandaag.


Het nieuws wordt bevestigd door de creatief directeur van het blad Jildou van der Bijl. Ook Linda de Mol was “vertrouwelijk op de hoogte gesteld”, zegt Van der Bijl. “Linda de Mol wist van ons contact met de vrouwen, dat dit anoniem gemeld was en zeer vertrouwelijk was. Ook zij heeft zich gehouden aan deze vertrouwelijkheid.” Tegen de ex-partner van De Mol, voormalig The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen, liggen inmiddels ook verscheidene aantijgingen.

“Onze research liep dood, maar de vrouwen wilden graag dat hun verhalen openbaar gemaakt zouden worden, om patronen te doorbreken. Na overleg met de vermeende slachtoffers is door ons contact gezocht met Tim Hofman”, aldus Van der Bijl. “In een persoonlijk gesprek samen met de twee jonge vrouwen zijn in maart 2021 de getuigenissen overgedragen aan hem en zijn redactie. We zijn ontzettend blij en trots dat deze twee dappere vrouwen inmiddels aangifte hebben gedaan en dat hun ervaringen een podium hebben gevonden, waardoor deze praktijken gestopt kunnen worden.”


Vorige week onthulde het BnnVara-programma Boos dat meerdere prominente medewerkers van The Voice of Holland zich schuldig zouden hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarbij werden de namen genoemd van de coaches Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur.

In de uitzending reageerde John de Mol, bedenker en lange tijd producent van het programma, geschokt. De Mol claimde dat hij sinds het begin van The Voice in 2010 slechts één keer had gehoord over wangedrag door een medewerker van het programma, bandleider en zwager Rietbergen.

Nu blijkt dat het tijdschrift Linda, dat sinds 2019 onderdeel is van Talpa en wordt geleid door zus Linda de Mol, al eerder concrete signalen ontving van seksueel wangedrag door Ali B.