Linda de Mol moet stoppen met ‘janken’ over haar relatiebreuk met Jeroen Rietbergen, vindt mediacriticus Marianne Zwagerman. “Spring nou eens in de bres voor die slachtoffers!” Pikant mag heten dat onder de verantwoordelijkheid van toenmalig directeur Marianne Zwagerman bij De Telegraaf een directeur mocht blijven zitten, die zich aan vrouwen zou hebben vergrepen. Dit terwijl ‘de meisjes afgevoerd werden via de achterdeur’.
Dat Linda de Mol zegt dat ze van alle media alleen nog maar haar eigen tijdschrift vertrouwt, vindt mediacriticus Marianne Zwagerman lachwekkend. “Dat vind ik nogal een steek naar alle andere media toe”, zegt ze in het programma The Friday Move op BNR Nieuwsradio.
“Ze heeft bij LINDA. altijd een politiek correcte taal uitgeslagen over sisterhood en #MeToo, maar de onthullingen komen nu van ándere media. Dan zegt ze: ‘Ik vertrouw de media niet’, maar ik vertrouw LINDA. als platform niet.”
We moeten de LINDA. juist wantrouwen, aldus Marianne. “Als je er zó dicht op hebt gezeten je hele leven lang en je doet wel mee aan alle folderteksten van #MeToo, maar je vertelt niet wat je écht weet… Ik vind de schade aan het merk LINDA. hierdoor heel erg groot. Er is een heel stuk geloofwaardigheid weggevallen.”
Dan: “Linda, stop met janken. Je bent bijna 60, je bent voor de zoveelste keer door een kerel belazerd; twee dagen huilen in een hoekje is prima, maar nu gewoon terug de werkvloer op en herstellen wat er daar is aangericht. Dán ben je een powervrouw. De vrouwen moeten nu opstaan, schoonmaken en zorgen dat iedereen zich veilig voelt.”
Marianne laat in Veronica Superguide een soortgelijk geluid horen over Linda: “Daar moet iedereen nu medelijden mee hebben. Terwijl ik denk: kom op, vrouw. Je bent ver in de vijftig, had een kerel die niet te vertrouwen was en dat wist je al jaren. Spring nou eens in de bres voor die slachtoffers.”
“Je hebt met je magazine LINDA. zo’n ontzettend imperium opgebouwd. Jij kunt zulke goede dingen doen voor deze kwetsbare mensen. Maar nee, ze gaat nu in een hoekje liggen huilen. Sta op en ga dat gevecht aan!”
Pikant mag heten dat onder de verantwoordelijkheid van toenmalig directeur Marianne Zwagerman bij De Telegraaf seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsgevonden. Dat vertelde Zwagerman in het BNR-programma The Friday Move. Tijdens haar directeurschap, mocht volgens Zwagerman een directeur blijven zitten, die zich aan vrouwen zou hebben vergrepen. Dit terwijl ‘de meisjes afgevoerd werden via de achterdeur’.
‘Toen ik de eerste vrouwelijke directeur was bij De Telegraaf, heb ik onder mijn verantwoordelijkheid dit soort dingen laten gebeuren’, vertelt Zwagerman aan presentator Wilfred Genee. Vanaf 2006 was Zwagerman eerst één jaar directeur exploratie bij Uitgeversmaatschappij De Telegraaf en vervolgens twee jaar algemeen directeur Telegraaf Digitale Media Nederland.
Zwagerman vertelt in die hoedanigheid te hebben toegestaan dat een directeur die ‘aan meisjes had gezeten’, niet werd weggestuurd, terwijl de vrouwelijke slachtoffers eruit werden gewerkt. ‘Ik heb toegestaan dat de meisjes afgevoerd werden via de achterdeur. De directeur die met zijn poten aan het meisje had gezeten, die bleef gewoon. Ik heb niet ingegrepen toen.’
Over de vraag van Genee of ze dit zichzelf nu kwalijk neemt, is Zwagerman duidelijk: ‘Enorm, enorm’. Ze ziet een rol weggelegd voor vrouwen op machtsposities in de media, om ervoor te zorgen dat een veiliger omgeving ontstaat. ‘Als die vrouwen zich er nu eens wat actiever mee bemoeien, ook dat de foute grap niet gemaakt mag worden. Gewoon zorgen dat mensen zich veilig voelen, dan zou er al iets veranderen.’