LINDA DE MOL betaalt hoofdprijs voor ex Jeroens wangedrag

0

Afgelopen januari, direct na de aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag rondom haar partner Jeroen Rietbergen bij The voice of Holland maakte Linda de Mol een eind aan haar relatie en zette ze haar tv-carrière on hold. Tien maanden later lijkt Linda de hoofdprijs te hebben betaald voor ex Jeroen Rietbergen, die zich achter de schermen bij The Voice misdroeg. De vrouw die elke mogelijke televisieprijs in Nederland én Duitsland heeft gewonnen viel dankzij haar ‘man’ van haar voetstuk. Linda’s drama in 23 bedrijven.

Zondag 22 augustus 2021: Op de twitter van Tim Hoffman, de maker van het BNN/Vara You tube-programma BOOS, dat misstanden in onze samenleving aan de kaak stelt doet Hoffman een opmerkelijke oproep. “Voor een verhaal dat we met BOOS aan het maken zijn -ik kan nog niet helemaal vertellen waar het is waar we mensen hebben gewerkt over hebben bij- of meegedaan aan een talentenshow in Nederland en daar dingen ervaren, gezien of gehoord hebben die niet door de beugel kunnen. we hebben al een aantal verhalen, en dat van jou is ook zeer welkom. alles mag anoniem en we gaan natuurlijk, grondig om met jou en je verhaal. mail ons voor deze zaak op boosloket@bnnvara.nl, en deze oproep delen wordt genoemd gewaardeerd. alvast bedankt! Om welke talentenjacht het gaat, wil Tim Hofman nog niet zeggen, maar al vrijwel direct gaan er geruchten dat het gaat om The Voice of Holland. Ook oud-kandidaten zinspelen er ook op dat het inderdaad om The Voice gaat.


Vrijdag 7 Januari 2022: De start van de twaalfde reeks van The Voice of Holland op RTL 4 trekt 1,69 miljoen kijkers. Het is een van de minst bekeken seizoensopeningen ooit. Coaches in de draaiende stoelen zijn Ali B, Waylon, Anouk en nieuwe coach Glennis Grace. Ze gaan weer op zoek naar de beste nieuwe zangstem van Nederland.

Zaterdag 15 januari: Een dag na de tweede uitzending van het twaalfde seizoen van The Voice laat RTL weten voorlopig te stoppen met het uitzenden van de talentenjacht. Drie dagen eerder zijn bij de zender en producent ITV via een mail van de redactie van het BNNVARA-programma BOOS berichten over mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik binnengekomen. “De beschuldigingen zijn zeer ernstig en schokkend en waren niet bekend bij RTL”, laat de zender in een verklaring weten. Tim Hofman, de presentator van het YouTube-programma BOOS, laat op zijn beurt via Twitter weten dat het vermeende seksueel overschrijdende gedrag donderdag 20 januari centraal staat in de nieuwe aflevering van BOOS.


Zaterdag 15 januari: Bandleider Jeroen Rietbergen van The Voice of Holland en sinds 2007 de partner van Linda de Mol geeft na de aankondiging van Hofman direct toe dat hij zich bij het tv-programma schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Hij zegt in een schriftelijke verklaring spijt te hebben en zijn werkzaamheden per direct neer te leggen.
Rietbergen geeft toe dat hij een aantal jaar geleden “meerdere contacten van seksuele aard” had met vrouwen die bij The Voice betrokken waren en dat zijn opdrachtgever hem op zijn gedrag had aangesproken. Hij is daarop in therapie gegaan en hij en Linda gingen enige tijd uit elkaar. Volgens de verklaring van Rietbergen nadat hij Linda “met grote schaamte” had verteld dat hij op zijn werk was aangesproken op zijn gedrag. “De therapie die ik daarna lange tijd heb gevolgd, heeft tot gevolg gehad dat ik mijn gedrag drastisch en permanent heb kunnen veranderen. Mijn gezin is weer bij elkaar, hoe moeilijk de situatie voor mijn vrouw ook is geweest en nu weer is”, laat Rietbergen ook nog in zijn verklaring weten.

Maandag 17 januari: Linda de Mol laat weten haar relatie met Jeroen Rietbergen te hebben verbroken na onthullingen over The Voice. “Sinds een paar dagen zit ik in een verschrikkelijke nachtmerrie. Er zijn zo ontzettend veel dingen naar boven gekomen waar ik geen weet van had en waarvan ik, omdat ze anoniem zijn, niet weet wat waar is en wat niet”, schrijft De Mol op LINDA.nl, de site van haar blad. “Ik heb inmiddels mijn relatie verbroken, Jeroen woont niet meer bij mij. Mijn werkzaamheden leg ik de komende tijd neer in de hoop dit een plek te kunnen geven en ik vraag iedereen mijn gezin met rust te laten.” De opnames van een nieuw seizoen van het door Linda gepresenteerde ‘Ik Hou van Holland’ worden per direct stilgelegd.

Maandag 17 januari: Twee oud-kandidaten van The Voice, Nienke Wijnhoven en Kirsten Berkx, vertellen in talkshow Beau over hun ervaringen bij het programma. Wijnhoven: ‘Ik twijfelde of ik dit moest zeggen, maar ik heb toch niks meer te verliezen. Er was een situatie waarin hij (Jeroen Rietbergen, red) zei dat er allemaal studio’s boven waren en dat ik die mocht zien. En dat hij even ging voelen.’
Woensdag 19 januari: Oud-kandidaat Nienke Wijnhoven zegt aangifte van aanranding te gaan doen tegen Jeroen Rietbergen, de oud-bandleider van het programma.

Donderdag 20 januari: De bijna anderhalf uur durende aflevering van BOSS komt om 16.00 uur online. Meerdere vrouwen vertellen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The voice of Holland. Daarbij worden bandleider Jeroen Rietbergen, een niet bij naam genoemde regisseur en coaches Marco Borsato en Ali B beschuldigd. De aflevering van BOOS wordt binnen twee uur vijf miljoen keer gezien.
Vrijdag 28 januari: Het blijkt dat Linda de Mol broer John, als Talpa-baas tot eind 2019 verantwoordelijk voor The Voice of Holland, niet heeft ingelicht over de verhalen die zij hoorde rond The Voice nadat twee slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag achter de schermen zich in 2020 meldden bij haar maandblad LINDA om hun verhaal te doen. In talkshow Op1 zegt Jildou van der Bijl, creatief directeur bij LINDA, dat Linda haar mond hield uit respect voor de slachtoffers. “Het was nou eenmaal de afspraak, legt ze uit. “Als je met Linda iets afspreekt, dan houdt zij zich daaraan. Dat er nu wordt gedacht dat wij iets in de doofpot hebben gestopt, vind ik afschuwelijk. Want dat is… waarom zouden we dat doen? Nee, ik vind het niet voor de hand liggen. Want dan twijfel je aan de integriteit van zowel Linda als John de Mol”, zegt Van der Bijl.

Linda de Mol (Beeld: Talpa Network)Zaterdag 29 januari: Linda de Mol laat weten helemaal niets meer te zeggen over de misstanden bij The Voice of Holland. Op LINDA.nl. valt te lezen: “Eerlijk en open alles vertellen, dat was mijn intentie. Zodra ik weer een klein beetje uit het zwarte gat opgekrabbeld zou zijn, zou ik mijn verhaal doen op mijn eigen platform. Ik heb na gisteren besloten helemaal niets meer te zeggen.” De reden? Volgens Linda de Mol wordt alles wat ze zegt weggezet als “verdraaien, liegen, in de doofpot stoppen, macht uitoefenen of verbloemen”. “Iets dat zo privé is moeten vertellen en uitleggen, omdat je constant onder vuur ligt bij een handjevol sensatiezoekende opiniemakers.”

Donderdag 24 februari: Op de dag dat Rusland Oekraïne binnen valt maakt Talpa bekend dat een nieuw seizoen van Linda’s Miljoenenjacht, dat op 27 maart zou beginnen, wordt uitgesteld tot het najaar. Linda is nog niet in staat tot werken.

Dinsdag 8 maart: Johnny de Mol vertelt in de podcast 30 Minuten Rauw van Ruud de Wild dat zijn tante Linda de Mol veel schaamte voelt over wat er allemaal gebeurd is rond The Voice en dat hij als neef die pijn kan voelen. “Als je bedenkt wat Jeroen Rietbergen, de vriend van Linda, allemaal heeft gedaan, op een plek waar veiligheid gegarandeerd zou moeten zijn… Ook zij is een slachtoffer. Zij is haar man kwijt, heeft half Nederland op haar dak gehad, werd gewantrouwd”, zegt Johnny de Mol tegen Ruud de Wild. Maar ze komt terug, zegt neef Johnny ook. “Al kan ik me wel voorstellen dat ze met de gedachte speelt: heb ik nog zin om met een gouden koffer de trap af te lopen? Maar Linda is sterk, ze komt sterk terug.”

Woensdag 30 maart: Linda de Mol biedt vijf Oekraïense vluchtelingen, een grootmoeder, een moeder en haar drie kinderen, onderdak in haar villa op haar Landgoed Oud Crailoo. Vrijwel direct wordt gesuggereerd dat het een charmeoffensief betreft.

Woensdag 20 april: Het blijkt dat Linda de Mol de draad weer heeft opgepakt en langzaam weer aan het werk gaat. Ze wordt gezien op de set van de, door haar mede geschreven nieuwe televisieserie Five Live, die vanaf september te zien zal zijn bij SBS6. Linda’s manager Xenia Kasper zegt dat het ‘weer een beetje beter gaat’ met Linda, maar dat ze nog niet klaar is om de werkzaamheden bij haar blad op te pakken.
Woensdag 22 juni: Het wordt bekend dat Linda de Mol in het oktobernummer, zoals vertrouwd, weer op de cover van haar ‘LINDA.’ zal staan en ook zelf de editorial zal schrijven.

Dinsdag 5 juli: Rob Kemps neemt komend seizoen de presentatie over van Ik hou van Holland van Linda over.
Vrijdag 26 augustus: Uit een najaarspromo op SBS6 valt af te leiden dat Linda de Mol terugkeert op tv met een nieuw seizoen van ‘Miljoenenjacht’. “Heerlijk om weer in de studio te staan”, zegt de presentatrice in de promo.

Woensdag 31 augustus: Linda’s dochter Noa (22) zegt in een gesprek met Frank Dane op Radio 538 dat het nog altijd niet helemaal goed gaat met haar moeder: “Ik zou liegen als ik zeg dat het fantastisch gaat, maar het gaat in ieder geval stukken beter. Morgen gaat ze de studio weer in. Dus dat vind ik onwijs stoer en heel sterk van haar.” Noa zegt dan ook trots te zijn op haar moeder.

Zondag 4 september: Linda de Mol is na negen maanden terug op televisie en presenteert de eerste aflevering van ‘Miljoenenjacht’. De aanwezigen in de studio geven haar een staande ovatie als ze opkomt. “Ik dacht: ik ga niet volschieten. Dat is niet gelukt”, zegt Linda als het het daverende applaus wegebt. Op Twitter zijn de reacties positief. ‘Wat fijn om Linda weer te zien’, schrijft iemand. Een ander: ‘Wat een mooi moment: de opkomst van Linda de Mol. Kippenvel. En fijn dat ze weer terug is.’

Dinsdag 20 September: Linda de Mol legt na maanden van afwezigheid in het editorial in haar eigen blad ‘LINDA.’ openhartig uit hoe de afgelopen maanden voor haar zijn geweest en geeft ook duidelijkheid over de relatiestatus tussen haar en Jeroen. ‘Ik wilde de deur niet meer uit, geen vreemde mensen onder ogen komen, sloot me op in mijn eigen huis, deed ’s nachts geen oog dicht en kon alleen maar huilen. En al was ik omringd door lieve vrienden en familie, ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld.’ Linda onthult ook dat zij en Jeroen een aantal jaar geleden een ‘korte relatiecrisis’ hebben gehad nadat zij ontdekte dat Jeroen via Instagram flirtte met een andere vrouw – maar, benadrukt ze, niét iemand van The Voice en volgens Linda ‘beslist’ geen grensoverschrijdend gedrag: ‘Wel gedrag dat je in een relatie niet pikt.’ Ze wijst Jeroen de deur, maar zijn uiteindelijk toch gaan praten. ‘Hij biechtte op dat hij dat eerder had gedaan en noemde het een ingesleten patroon, iets wat vaak gebeurde in de vele jaren dat hij vrijgezel was en op podia bij optredens veel aandacht van vrouwen kreeg. Hij was in mijn rijdende trein terechtgekomen van een gezin met kinderen, vroeg opstaan, verantwoordelijkheden, een geregeld leven, en hoe gelukkig hij er ook mee was, dat geflirt en geapp was dat stukje ‘rock-’n-roll’ dat was blijven hangen.’
Omdat Jeroen belooft in therapie te gaan besluit ze de relatie nog een kans te geven. Het lukt haar om het vertrouwen in hun relatie opnieuw terug te winnen. Kort voordat de misstanden van The Voice aan het licht kwamen, overwoog ze zelfs om ooit nog eens te trouwen met Jeroen. Hoe de situatie nu is tussen haar en de bandleider laat ze kort en bondig weten aan het eind van haar verhaal: ‘Voor iedereen in de media die er zo vreselijk druk mee is: nee, we zijn beslist niet weer bij elkaar. We praten af en toe. Met hulp van een therapeut, omdat er nogal wat gebeurd is. Ik hoop dat dat mag.’

Vrijdag 30 september: Linda de Mol en Peter Paul Muller lopen hand in hand, als Cheryl en Martin Morero in Gooische Vrouwen, het podium op tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren in de Stadsschouwburg in Utrecht. Linda heeft bij aankomst de rode loper links laten liggen. Samen met Peter Paul Muller overhandigt Linda de oeuvreprijs die regisseur Will Koopman heeft gewonnen. De Mol noemt de prijs, die een van haar beste vriendinnen krijgt, een meer dan terechte bekroning van een geweldige carrière. “Wij, Cheryl en Martin, zijn apetrots op jou”, sluit De Mol af voor ze via de achteruitgang de schouwburg in Utrecht weer snel verlaat.

Maandag 3 oktober: De eerste aflevering van de nieuwe serie Five Live, waarin Linda de Mol een van de hoofdrollen speelt, blijkt een dag eerder 987.000 kijkers getrokken te hebben. Five Live gaat over het leven achter de schermen van een fictieve talkshow gepresenteerd door het gescheiden koppel Sara (Linda de Mol) en Roderik (Waldemar Torenstra). “Sara en Roderik hebben best wel vaak bonje. Doordat haar ex zo dichtbij woont ziet Sara wat er zoal bij hem gebeurt in zijn liefdesleven en dat doet haar pijn”, vertelt De Mol, die ook zegt dat iedere gelijkenis op toeval berust. “Voordat we daar gedoe over krijgen: het is fictie.”

Donderdag 6 oktober: Het satirische nieuwsprogramma Even tot hier wint de Gouden Televizier-Ring en Tim Hofman de Televizier-Ster voor de beste presentator. Ook neemt Hofman de Televizier-Ster Impact in ontvangst voor zijn YouTube-serie BOOS, waarin hij de misstanden bij The Voice of Holland aankaartte.