KOOS POSTEMA (91): ‘Aan Ineke denk ik elke dag wel een paar keer. En ik droom over haar’

0

(Beeld: CP)

Na de dood van zijn vrouw Ineke in de herfst van 2020 verhuisde Koos Postema (91) naar een appartement. Maar Ineke verhuisde met Koos Postema mee. “Aan Ineke denk ik elke dag wel een paar keer. En ik droom over haar. Een soort onafgemaakt gesprek.”


Verhuizen naar een appartement zou Ineke nooit gedaan hebben zegt Koos Postema (91) in een vraaggesprek met Plus Magazine. “Aan Ineke denk ik elke dag wel een paar keer. Ze zou dat niet gedaan hebben, dit zou ze leuk vinden… dat soort gedachten. We kenden elkaar vanaf haar 16de en mijn 18de. En ik droom over haar. Een soort onafgemaakt gesprek.”

Postema is ook gestopt met werken. Nog niet zo heel lang geleden stopte hij met zijn column voor Plus Magazine. Op tv wil het voormalig VARA-boegbeeld ook niet meer. “Je moet tegen jezelf kunnen zeggen dat je het niet meer moet doen, vind ik. Als er nu iemand van de televisie zou bellen met een voorstel, dan weet ik niet hoe dat voorstel zou moeten luiden zodat ik zou zeggen: ‘Ja, dat doe ik graag.’ Eh, wacht even… binnenkort ga ik wel een podcast maken waarin de moeder van Paul de Leeuw en ik met elkaar praten. Zij is een jaar ouder dan ik. Maar als de telefoon nooit meer zou rinkelen en ik nooit meer gevraagd zou worden, zou ik daar ook vrede mee hebben, hoor. Absoluut.”


POstema loopt sinds zijn grote teen is geamputeerd achter de rollator. “Als iemand aan mij vraagt: ‘Hoe oud ben jij eigenlijk?’, moet ik altijd nadenken. Oh ja, 91. Maar als je zegt 84… toen was ik volgens mij net eender. Maar dat zal wel niet, nee. Mijn grote teen is eraf. Wil je het zien? Ik vind het zelf niet vervelend om te zien, want de voetstand is precies hetzelfde gebleven. Ik sta en loop. Daar ben ik wel een beetje bezorgd om geweest, want ik dacht: dat betekent slecht lopen. Maar zo was het niet. Dat ik toch met een rollator loop, is omdat ik me dan veiliger voel. Als ik nou vanavond hier in het restaurant ga eten – dat is misschien een afstand van 30 meter – dan loop ik toch met dat ding. Maar het is waar: op mijn 84ste had ik die rollator niet.”