Koninklijke kerstkaart stuk vrolijker dan kerstboodschap Willem-Alexander

0

De kersttoespraak van koning Willem-Alexander stond grotendeels in het teken stond van de coronapandemie, maar de koning stond ook stil bij mensen die zich niet thuis voelen “bij muurvaste standpunten” en soms twijfelen of hun mening veranderen. “Ook de zachte stemmen verdienen het om gehoord te worden”, zei de koning. De koninklijke kerstkaart Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters was een stuk vrolijker. Op het kiekje poseert het koningspaar met hun drie dochters op het balkon van Paleis Huis ten Bosch.

“Een gezegende kerst en een gezond en voorspoedig 2021. Met onze allerbeste wensen”, valt er op de kerstkaart te lezen. De familie deelde de gelukwensen behalve in het Nederlands ook in het Engels, Spaans, Fries en Papiaments.


In zijn kersttoespraak op eerste kerstdag sprak Willem-Alexander over “scherpe debatten over uitgesproken opvattingen of radicale ideeën” bij een vrije samenleving. “Maar het kenmerk van een vrije samenleving is nu juist dat er ook ruimte is voor nuance.” Hij noemde ironie en zelfrelativering “altijd het beste medicijn bij een opgekropt gemoed.”

“Wij mensen zijn niet geschapen om elkaar te haten”, zei hij verder. “Een land waarin mensen elkaar een beetje liefdevol tegemoet treden, is een land waarin mensen zich thuis kunnen voelen, ook in tijden van grote onzekerheid.”


Koning Willem-Alexander stond uitgebreid stil bij de gevolgen van corona. Zo begon hij  zijn toespraak met herinneringen over ontmoetingen die hij had met zorgpersoneel en anderen die direct de gevolgen van de crisis voelen.

“Aan het einde van een zwaar jaar is dit niet het Kerstfeest waarop we hadden gehoopt”, zei de koning. “In huiskamers overal in Nederland blijven stoelen leeg, terwijl we maar al te graag extra stoelen hadden aangesleept.”

Willem-Alexander sprak zijn steun uit aan mensen van wie het bestaan overhoop is gegooid en bedankte iedereen “die zich de afgelopen maanden met vallen en opstaan aan de voorschriften heeft proberen te houden”. “De coronapandemie maakte het allerbeste in ons wakker”, zei de koning. “Maar ze confronteerde ons ook met de scherpe en ongemakkelijke kanten van onszelf en de samenleving.”

Willem-Alexander sloot zijn toespraak af met een vooruitblik op het komende jaar, waarin veel Nederlanders gevaccineerd worden tegen het coronavirus. “We zullen elkaar weer kunnen ontmoeten en omhelzen.”Share.