Koninklijk paar over aanslag op Peter R. de Vries: ‘Dit heeft ons diep geschokt’

0

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun medeleven betuigd aan het adres van misdaadjournalist Peter R. de Vries en zijn naasten. ‘Hij en allen die hem dierbaar zijn, zijn in onze gedachten.’ Het koninklijk paar deelt dat het nieuws hen “diep geschokt” heeft. “Journalisten moeten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk kunnen doen. Wij voelen ons zeer verbonden met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat.”

De Vries werd dinsdagmiddag kort na een uitzending van RTL Boulevard op straat in Amsterdam neergeschoten. De Vries werd van dichtbij neergeschoten en vecht op dit moment voor zijn leven. Drie verdachten zijn inmiddels aangehouden.


De aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. is ‘schokkend en niet te bevatten’, zei demissionair premier Mark Rutte zojuist. “Een aanslag op een moedige journalist en daarmee een aanslag op de vrije journalistiek die zo wezenlijk is voor onze democratie, voor onze rechtsstaat en onze samenleving.”

“We hopen en bidden dat hij deze aanslag overleeft. Dat is nu het belangrijkste. We zetten nu alles op alles om te zorgen dat het recht nu zijn beloop heeft.”


Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is De Vries een ‘buitengewoon moedig man’. Grapperhaus over de aanslag op de Vries: “Schokkend en niet te bevatten, dit is een aanslag op een moedige journalist. Maar ook een aanslag op de vrije journalistiek die zo belangrijk is voor onze samenleving, waarvan De Vries een vertegenwoordiger was. We hopen vurig dat hij de aanslag overleeft. ”

Op de vraag of De Vries extra beveiliging kreeg, kon Grapperhaus geen antwoord geven. “Het is een zwarte dag en we zullen er alles aan doen om de feiten boven tafel te krijgen. Verder zijn we met onze gedachten bij de man die vecht voor zijn leven.”