Koninklijk Huis-verslaggever die verkeerde vragen stelt: ‘Je wordt snel buiten het hek gegooid’

0

Portretfoto Koningin Máxima 50ste verjaardag. Foto gemaakt door Z.M. de Koning.

Vanavond te zien: het grote interview met de vandaag 50 jaar geworden koningin Maxima. Programmamaker Matthijs van Nieuwkerk sprak de vorstin op 7 mei uitgebreid op haar werkkamer in paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Mocht hij alles vragen? Volgens Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus niet. “Als journalist kun je beter wel een beetje voorzichtig zijn. “Het is niet zo dat je de volgende keer niet meer mag komen als je de fout in gaat. Maar als freelance royalty-journalist word je snel buiten het hek gegooid.”


Interview met een lid van het Koninklijk Huis zijn zeldzaam. In 1987 was er een vraaggesprek met prinses Juliana en prins Bernhard toen zij 50 jaar getrouwd waren. En in 1991, bij het 25-jarig huwelijk van koningin Beatrix en prins Claus. Het laatste interview was in 2017, toen koning Willem-Alexander vijftig werd.

Rick Nieman was de interviewer van dienst die Willem-Alexander en Máxima samen mocht interviewen in 2013, voordat de koning ingehuldigd werd. “Ik heb toen vooraf veel contact gehad met de Rijksvoorlichtingsdienst”, vertelt hij aan EditieNL. Hij zegt ook dat niet alles gevraagd mocht worden. “Wij wilden het graag hebben over de vakantiehuizen in Mozambique en Griekenland, maar de RVD had het liever over het goede doel Appeltjes van Oranje.”


Sander Paulus, Koninklijk Huis-verslaggever van RTL, beaamt wat zijn collega Rick Nieman zegt. “Als je daar eenmaal zit mag er veel, maar aan het einde gaat iedereen er nog eens naar kijken voordat ze besluiten wat ze naar buiten gaan brengen.”

De koninklijk familie wil, vooraf, wel graag weten wat er gevraagd gaat worden. “Dat gebeurt subtiel. Ik heb nog nooit gehad dat ze tegen mij zeiden: dit en dat mag je niet vragen. In het begin heb ik weleens geprobeerd om een heel ander soort vraag te stellen, maar dat wordt je niet in dank afgenomen. Over privékwesties praten ze sowieso niet vaak.”

Maar volgens Sander Paulus blijft voorzichtigheid geboden. “Het is niet zo dat je de volgende keer niet meer mag komen als je de fout in gaat. Maar als freelance royalty-journalist word je snel buiten het hek gegooid.”