Koningin Máxima werkt mee en geeft zelfs privéfoto voor cover van niet geautoriseerde biografie over haar

0

Het lijkt dat koningin Maxima het beeld dat Nederland van haar heeft wil bijstellen. Maxima heeft namelijk meegewerkt aan een tweedelige biografie die volgend jaar, vlak voor haar 50ste verjaardag, uitkomt. Niet alleen gaf de koningin een foto uit haar privécollectie voor de cover van het boek, journaliste Marcia Luyten kreeg ook toestemming om met naasten en vrienden van de koningin te praten.

Luijten, econome, journaliste en televisiepresentatrice van o.a. Buitenhof, sprak dan ook voor het boek Máxima Zorreguieta – Moederland met vrienden, klasgenoten en de jongere broer van Máxima. ‘Martín Zorreguieta scheelt maar anderhalf jaar met koningin Máxima; ze zijn heel close,’ zegt Luyten tegen Jan Magazine. ‘Ik heb mooie anekdotes gehoord over hoe hun gezinsleven in elkaar stak. De crèche die koningin Máxima bezocht was al Engelstalig, en haar latere school ook. Martín herinnerde zich hoe gefascineerd zijn zus was door buitenlanders, door nieuwkomers.’


Twee jaar geleden toen Luyten met schrijven begon legde zij contact met de Rijksvoorlichtingsdienst om haar plannen voor te leggen. Ze legde aan de RVD uit dat ze een onafhankelijke journalist is die een ongeautoriseerde biografie wil maken en dat zo correct, goed en mooi mogelijk wil doen. En dat ze daarbij de medewerking van de RVD (lees Maxima) nodig had. Uiteindelijk kreeg ze groen licht om te praten met familie, vrienden, scholen… alles. Luyten: “Daarnaast spreek ik met mensen van buiten hun lijst. Het is een dun koord waarop ik balanceer, maar tot nu toe lijkt het goed te gaan.”

De achterflap van het boek leest: ‘In Máxima Zorreguieta. Moederland, het eerste boek van een biografisch portret in twee delen, laat Marcia Luyten zien hoe Koningin Máxima is gevormd door haar geboorteland. Door de grote geschiedenis van een land dat droomde van glorie, en door de kleinere geschiedenis van een familieband, hoge verwachtingen en onvoorwaardelijke vriendschap. Máxima waagt de oversteek van Buenos Aires naar Wall Street en de jetset van Manhattan, maar pas nadat een persoonlijke strijd is geleverd.’


In deel twee van Luytens biografie, genaamd Vaderland, zal de schrijfster dieper in gaan op het tweede deel van Máxima’s leven, na haar vertrek uit Argentinië. Deel 1 is vanaf 15 april verkrijgbaar, maar nu al te bestellen.