Koning WILLEM-ALEXANDER verleent FRANK MASMEIJER gratie (veroordeeld tot 9 jaar voor smokkel 467 kilo cocaïne, maar nu vrij man)

0

Koning Willem-Alexander heeft tv-presentator Frank Masmeijer gratie verleend. En dat mag niet alleen heel opmerkelijk heten, het zal bij onze zuiderburen ook menig wenkbrauw doen fronsen. De rechter in Antwerpen veroordeelde Masmeijer in 2019 in hoger beroep tot maar liefst negen jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de invoer van 467 kilo cocaïne via de Antwerpse haven. Afgelopen december werd bepaald dat Masmeijer zijn resterende straf in Nederland mocht uitzitten. En nu heeft koning Willem-Alexander beslist dat Frank Masmeijer vrij man is.

Het besef dat hij niet meer terug hoeft naar zijn cel is er nog maar nauwelijks bij Frank Masmeijer schrijft weekblad Privé in het vandaag verschenen, nieuwe, nummer.  Acht jaar nadat hij voor het eerst in de gevangenis belandde, nadat hij door de Antwerpse politie vanwege cocaïnesmokkel van zijn bed werd gelicht, zit zijn straf erop… Dankzij koning Willem-Alexander, die hem net voor zijn vakantie gratie verleende! ‘Dit gebeurt natuurlijk niet zomaar,’ zegt Frank in een exclusief interview met PRIVÉ.


De oud-NCRV-presentator werd in oktober 2014 door de Antwerpse politie van zijn bed gelicht wegens zijn aandeel in een omvangrijke cocaïnesmokkel. In België werd hij tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld. Frank vond die straf veel te zwaar en blijkbaar deelt koning Willem-Alexander die mening, want de Koning verleende midden juni Frank Masmeijer in hoogsteigen persoon gratie.

Het is een opvallende actie die maar zelden voorkomt, maar wel maakt dat Masmeijer nu vrij man is! In Het Besluit dat hij 15 juni in zijn cel in Nieuwegein kreeg overhandigd staat het zwart op wit: ‘Gezien het rechterlijke advies en het rapport van onze minister voor Rechtsbescherming is gratie verleend. Kwijt te schelden het resterende deel van de gevangenisstraf waartoe Masmeijer werd veroordeeld door het hof van beroep te Antwerpen.’


Volgens Masmeijer was het zijn vriendin Anita die het gratieverzoek eind vorig jaar heeft ingediend. Masmeijer in het weekblad: “Anita is er dag en nacht mee bezig geweest. Een gigantisch dik dossier heeft ze in december naar justitie gestuurd. Ze kreeg al te horen dat dit weinig zou uithalen, maar er heeft een Nederlandse rechter opnieuw zeer zorgvuldig naar mijn zaak gekeken, er een rapport over gemaakt, en daar is dit uitgekomen. Willem-Alexander is op de hoogte gesteld van mijn gratieverzoek en heeft het ondertekend. Het is heel uniek en ik ben er zo blij mee. Dit had ik nooit verwacht.’

Volgens Masmeijer is het na zijn gratie ook duidelijk dat er van alles is mis gegaan tijdens zijn proces in België. ‘Daar kom je niet achter en dat hoor je ook niet, maar dit zegt genoeg. Eindelijk kan ik die zwarte periode achter mij laten. Het is voor mij klaar, dit is mijn laatste interview erover. Ik wil niet de zielige jongen spelen, dit sluit ik af en klaar. Het heeft geen zin om tegen allemaal mensen aan te trappen. Ik heb altijd gezegd dat mijn rol in deze zaak heel klein is geweest. De straf die ik heb gekregen, was nogal wat. En ik hoop dat uit de gratie die ik heb ontvangen, dat de mensen dat inzien. En dat ze zeggen: ‘Geef Frank nog een tweede kans.’’

Vraag is wel hoe de Belgen zullen reageren… De zestigjarige Masmeijer, onder meer bekend van het NCRV-spel Dinges en de Holidayshow werd in 2019 bij onze zuiderburen in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en een boete van 90.000 euro voor zijn betrokkenheid bij de invoer van een grote partij drugs in 2014.

Het Belgische Hof van Beroep gaf hem zelfs een hogere straf dan de rechter eerst had opgelegd, omdat Masmeijer een grotere rol had tijdens de drugssmokkel dan hij zelf stelde. De rechtbank achtte bewezen dat gevallen presentator ook gewelddadige bedreigingen uitte en 32.000 euro van iemand afhandig te hebben gemaakt door de pincode van die persoon te ontfutselen.

De rechter wees februari 2021 zijn verzoek om vervroegde vrijlating af. Hij had er toen een derde van zijn straf opzitten en kon daarom vragen om vervroegde vrijlating. Maar de rechter vond dat Masmeijer geen goed reclasseringsplan had ingediend om op het rechte pad te blijven. In oktober kon de oud-presentator opnieuw een verzoek indienen zo bepaalde de rechtbank.Maar oktober vorig jaar werd Masmeijer naar Nederland overgeplaatst om de rest van zijn straf in eigen land uit te zitten, maar dat was buiten koning Willem-Alexander gerekend, die de tv-presentator gratie verleende.