Koning Willem-Alexander geeft toe: ‘Ik jaag op wilde zwijntjes en hertjes’ (maar het is maar een dagdeel per jaar)

0

Koning Willem-Alexander tijdens de jacht op het Kroondomein (Beeld: Partij voor de Dieren)

Dat de Oranjes Kroondomein het Loo  de laatste drie maanden van het jaar afsluiten voor publiek is omdat zij dan op wilde zwijnen en hertjes jagen is een al jaren een goed bewaard geheim, maar nu geeft koning Willem-Alexander het ook toe. Leden van de familie die in het bezit zijn van een jachtakte jagen ‘incidenteel’ en de koning zelf gaat gemiddeld een dagdeel per jaar op jacht naar wilde zwijnen en herten.


De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft na jaren op zijn website bevestigd wat iedereen al wist: de koning en zijn familie jagen op Kroondomein Het Loo. Op koninklijkhuis.nl stelt de RVD de vraag ‘Jaagt de Koning op Kroondomein Het Loo?’ Om als antwoord te geven: “Onderdeel van het faunabeheer is het voorkomen van overpopulatie door het afschot van wild. Het afschot op Kroondomein Het Loo wordt voor bijna 90 procent uitgevoerd door professionele faunabeheerders. De professionele faunabeheerders zijn in dienst bij de Dienst van het Koninklijk Huis. Sommige leden van de Koninklijke Familie en hun gasten, als zij houder zijn van een jachtakte, doen dit incidenteel ook. Dit gebeurt altijd onder één op één begeleiding en toezicht van de faunabeheerders vanwege hun kennis van de wildstand en het terrein. De Koning jaagt gemiddeld een dagdeel per jaar op het Kroondomein. Daarnaast wordt er afschot gepleegd door studenten van het IPC Groene Ruimte die een deel van hun opleiding Praktisch Grofwildbeheer volgen op Kroondomein Het Loo en andere delen van de Veluwe.

De RVD zegt dus dat er slechts wordt gejaagd om overpopulatie te voorkomen en dat 90 procent van de jacht wordt uitgevoerd door professionele faunabeheerders die in dienst zijn bij het Koninklijk Huis. Willem-Alexander heeft het jagen overigens altijd al verdedigd in het kader het in stand houden van een gezond evenwicht van het wild.


Kroondomein Het Loo is jaarlijks tussen half september en eind december, als er wordt gejaagd, gesloten voor publiek. Demissionair minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maakte recent bekend dat de koning het Veluwse natuurgebied niet meer mag afsluiten als hij aanspraak wil blijven maken op subsidie van 4.7 miljoen voor onderhoud.

Een nieuwe subsidieaanvraag moet uiterlijk op 31 december ingediend worden. Voor die datum moet de koning dus beslissen of hij het kroondomein voor vrijwel het hele jaar opent en er dus in de laatste drie maanden van 202 niet gejaagd kan worden wegens het gevaar voor bezoekers. .