Koning Filip ontmoet halfzus en nu prinses Delphine voor eerste keer: ‘Een bijzonder gesprek’

0

De Belgische koning Filip (60) heeft een persoonlijke ontmoeting gehad met prinses Delphine (52)d. Op 1 oktober kreeg de Belgische koninklijke familie drie nieuwe leden bij: prinses Delphine, prinses Josephine en prins Oscar – de kinderen van de kunstenares en haar Texaanse man Jim O’Hare. Prinses Delphine werd geboren uit de buitenechtelijke relatie die Filips vader, Albert II, had met  barones de Selys Longchamps. Filip spreekt van “een bijzonder gesprek” dat hen de gelegenheid gaf “om elkaar te leren kennen.”

In een verklaring, die het paleis heeft vrijgegeven val te lezen: “Op vrijdag 9 oktober hebben wij elkaar voor de eerste maal ontmoet in het Kasteel van Laken”, aldus de vorst in zijn korte verklaring op sociale media, waar ook een foto van de samenkomst werd gedeeld. “Het was een warme ontmoeting. Dit uitgebreid en bijzonder gesprek gaf ons de gelegenheid om elkaar te leren kennen. We hebben gesproken over onze eigen levens en onze gemeenschappelijke interesses. Deze band zal zich verder in familieverband ontwikkelen.”


Op 1 oktober kon koning Filip na 494 dagen niet alleen een nieuwe Belgische regering inzweren, uren later kreeg de koninklijke familie er ook plotsklaps drie nieuwe leden bij: prinses Delphine, prinses Josephine en prins Oscar – de kinderen van de kunstenares en haar Texaanse man Jim O’Hare.

Het Brusselse hof van beroep oordeelde die dag dat koning Alberts jongste (buitenechtelijke) dochter, die hij in januari al moest erkennen na rechtszaken die zeven jaar duurden, recht had op de titel prinses en de familienaam van Saksen-Coburg. Die ging Delphine meteen gebruiken.


Albert II maakte begin op de eerste dag van februari noodgedwongen bekend dat DNA-onderzoek had uitgewezen dat hij de biologische vader is van Boël. Albert ontkende altijd stellig dat Delphine Boël zijn biologische dochter was. Hij zou niet langer betwisten dat hij de wettelijke vader is. “Ook al zijn er juridische argumenten en bezwaren’’, luidde het. Zo wees Albert II erop dat hij zich sinds de geboorte van Delphine Boël nooit gemengd heeft in ‘familiale, sociale of educatieve beslissingen’ over haar en dat hij ‘steeds de band heeft gerespecteerd tussen mevrouw Delphine Boël en haar wettelijke vader’.

“De houding komt mij onmenselijk over”, reageerde de moeder van Delphine Boël op die mededeling. “Ik probeer omstandigheden te vinden om het hem niet kwalijk te nemen. Hij heeft een erg moeilijke kindertijd gehad. Hij heeft zijn moeder nooit gekend. Dat is een gemis’’, zegt ze. Sybille de Sélys Longchamps bevestigde wel dat ze beslissingen over haar dochter alleen heeft genomen.

Haar dochter Delphine Boël stapte in 2013 naar de rechtbank om het wettelijke vaderschap van Jacques Boël te betwisten en, in een tweede fase, het vaderschap van Albert II te laten erkennen. Albert II, de vader van de huidige koning Filip, had zich altijd verzet tegen een dna-test.

In december vorig jaar bepaalde het hoogste rechtscollege in België dat de voormalige koning van België zijn dna moest afstaan om uitsluitsel te geven in de jaren lopende zaak. Delphine Boël stelde al sinds 1999 dat zij het resultaat is van een geheime affaire die de vorst in de jaren 60 had met haar moeder, Sybille de Sélys Longchamps. Dat maakte ze toen bekend in een boek, de juridische strijd begon in 2013.

.