Update – “We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het Covid-19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij.”
Vrijdagmiddag werd bekend dat het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig naar Griekenland was gevlogen. Het lege toestel landde vanavond om 21-30 op Schiphol om niet veel later weer op te stijgen richting Griekenland om het koninklijk gezin op te halen.
Premier Rutte was op de hoogte van de vakantiereis. “De minister-president is te allen tijde ministerieel verantwoordelijk”, laat een woordvoerder weten.
Eerder bericht:
Premier Rutte mag dan oproepen om zoveel mogelijk thuis te blijven, dat advies is niet aan koning Willem-Alexander besteed. Hij vertrok vrijdagmiddag met zijn gezin met het regeringsvliegtuig naar het zonnige Griekenland waar de familie in op dit moment geel coronagebied een vakantiehuis heeft. “Deze actie valt in dezelfde categorie als het huwelijk van Ferd Grapperhaus. Mensen zullen denken: als de Koning het doet, waarom zou ik het dan ook niet doen? Echt hoogst ongelukkig dit, uitgerekend in deze fase van de crisis. De timing kon eigenlijk niet slechter,” zegt Noud Bex, expert in crisiscommunicatie.
De RVD wil niets over vakantie van de koning kwijt, omdat die tot de privésfeer worden gerekend. De dienst liet wel weten dat koning en koningin zich aan de geldende coronaregels én de reisadviezen houden. Volgens bronnen van De Telegraaf reist de koning met zijn gezin naar een ’geel’ gebied.
Het vakantiehuis van de koning in Kranidi ligt op het Griekse vasteland, in ’geel’ gebied. De Griekse eilanden zijn ’oranje’ verklaard, wat betekent dat Nederlanders ze alleen in noodzakelijke gevallen mogen bezoeken. Een uitstapje met de koninklijke speedboot richting een eiland zit er voor de koning dit keer dus niet in. Doet het dat wel dan moet hij tien dagen in thuisquarantaine bij terugkomst.
Het vakantietripje van de koning komt op een pikant moment, nu het kabinet van de Nederlanders vraag vanwege corona de reisbewegingen tot het minimum te beperken. Minister Grapperhaus (Justitie) adviseert mensen zelfs om voorlopig de grens richting België niet over te steken. Minister De Jonge raadt mensen aan die in Nederland op vakantie gaan zoveel mogelijk in en rond hun accommodatie te verblijven.
Ook al omdat de heersende tweede golf wordt gelinkt aan de zomervakantie die veel Nederlanders in landen rond de Middellandse Zee doorbrachten. Veel mensen kwamen besmet terug.
Vicepremier Hugo de Jonge werd vanmiddag na afloop van het kabinetsberaad al ondervraagd over de veronderstelde herfstvakantie. “Dat is mij niet bekend’’, antwoordde hij. De woordvoerder van de RVD die belast is met Koninklijk Huis stond naast hem en zei ook van niets te weten. .De Jonge werd ook gevraagd of het wel verstandig is dat de koning naar het buitenland gaat terwijl het kabinetsadvies juist is om in Nederland te blijven. De Jonge antwoordde dat het reisadvies voor elke Nederlander hetzelfde is. Ook voor de koning.
In het AD zegt Noud Bex, expert in crisiscommunicatie, dat hij vreest dat de actie van de Koning ten koste gaat van het draagvlak voor het naleven van de coronamaatregelen. “Deze actie valt in dezelfde categorie als het huwelijk van Ferd Grapperhaus. Mensen zullen denken: als de Koning het doet, waarom zou ik het dan ook niet doen? Echt hoogst ongelukkig dit, uitgerekend in deze fase van de crisis. De timing kon eigenlijk niet slechter.”
De zomerse vakantie van de koning in Griekenland leidde enkele maanden geleden ook al tot ophef, toen uit een foto bleek dat hij en koningin Máxima de afstandsregels hadden geschonden. Na die ophef liet het paar snel weten ’in de spontaniteit van het moment’ niet goed op de afstand hebben gelet. “Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen.”
SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt een buitenlandse vakantie van de koning op dit moment ’buitengewoon ongelukkig’: “De koning heeft een voorbeeldfunctie en zou de geest van deze tijd beter moeten aanvoelen.”