Koning Albert en koningin Paola passen huwelijksakte aan om prinses Delphine alsnog een hak te zetten?

0

Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022

Is de aanpassing van het huwelijkscontract door Koning Albert en koningin Paola de manier om Alberts buitenechtelijke Delphine alsnog een hak te zetten als de voormalig koning overlijdt?

Albert (86) en koningin Paola (83) hebben voor de tweede keer in vijf jaar hun huwelijkscontract aangepast. Albert en Paola waren tot voor kort getrouwd volgens een huwelijkscontract met scheiding van goederen met beperkte gemeenschap, schrijft de Vlaamse krant het Nieuwsblad. Dat lieten ze veranderen in een zuivere scheiding van goederen. Dat betekent dat ze financieel weer onafhankelijk van elkaar zijn. Alles wat in hun gemeenschappelijke vermogen zat, verdeelden de gepensioneerde koning en koningin in onderling overleg. , voor de tweede keer in vijf jaar. De timing is opvallend, en de beslissing kan in het nadeel van Delphine uitdraaien.


“Maar nergens in de wet staat dat je dat 50/50 moet doen. Het kan evengoed 80 procent voor de ene partner zijn en 20 procent voor de andere”, zegt een Vlaamse familierechter en specialist in de materie in de krant, die gezien het delicate karakter van de zaak anoniem wenst te blijven. “Je kunt er dus voor zorgen dat zo veel mogelijk naar een van de twee gaat.”

Voor koning Filip, prinses Astrid en prins Laurent maakt de verdeling niet uit. Of de goederen nu aan het vermogen van Albert of dat van Paola zijn toegevoegd: zij erven die sowieso. Maar voor Delphine is het een wereld van verschil als het overgrote deel naar Paola is gegaan.


Het is de tweede wijziging van het huwelijkscontract in vijf jaar. Albert en Astrid gaven elkaar in 1959 het jawoord en waren decennialang getrouwd met zuivere scheiding van goederen. Maar daar voegden ze in 2015 een beperkte gemeenschap aan toe.

De timing voor de nieuwe wijzigingen in het contract is opmerkelijk. De notaris stelde de wijzigingsakte op 26 mei op, zo blijkt uit het Belgisch Staatsblad. Eind januari ontving Albert de resultaten van het DNA-onderzoek, waarna hij in een persbericht toegaf de vader van Delphine te zijn. Begin oktober erkende de rechter dat officieel.

Mocht prinses Delphine zich benadeeld voelt dan kan ze na het overlijden van haar vader naar de rechter stappen om het nieuwe het huwelijkscontract alsnog nietig te laten verklaren.

Share.